Synd jag inte har några skridskor.


Det är bara Mats som har, fast mer lessen än vad jag är är nog Anton. Har man en egen skridskodamm bredvid huset vill man kanske kunna utnyttja den. Vi får väl ta och leta upp ett par. Så länge roar han sig med att åka på skorna och det går rätt bra det också. Bäst är att man som mamma inte behöver oroa sig för att han är ute på isen för där är inte djupt.


Vinbärsbuskarna kan väl inte ha stått i så här mycket vatten varje vinter innan och ändå trivts? Jordkällaren är precis utanför bild till höger.

Det är väldigt mycket vatten iår men vi vet ju inte alls hur det brukar se ut på den här åkern. Detta är vår första vinter här och kanske är det så här varje år. Vi tror annars att det fanns en gammal dränering som gick över åkern och som grävdes av när jordvärmen lades ner. Jordvärmeslingorna ligger precis till vänster utanför bilden. Mats grävde på ett ställe upp massor med sten, så mycket så han funderade på om det var just en dränering. Om det var så är här mer vatten nu än vad det brukar vara och isåfall (eller i vilket fall) får vi lösa det så att vattnet leds till den pöl som ligger framför vårt hus och som på sommaren är tom men på vårvintern fylls med vatten. Mats syster minns att hon åkte skridskor där när hon var liten så vi vet ju att där varit vatten tidigare på vintrarna.

Ett alternativ till att gräva en ny dränering är att gräva en damm på åkern. Vi har pratat om det för åkern är formad så det skulle kunna göras en damm som ser naturlig ut just i bortre kanten av isbanan som är där idag. Frågan är om det räcker. Kommer vattnet som nu ligger över så stor yta då istället samlas i dammen eller hur funkar det?

Vattnet har tagit sig över den väg som leder upp i skogen och även ända fram till jordkällaren. Att försöka ta sig in där nu är helt meningslöst. I trappan ligger 15 cm vatten och håller effektivt igen dörren. Antagligen är det väl lika mycket minst på golvet innanför.


Det här fotot togs innan det frös, nu är det tjock is istället för vatten framför dörren.

Vi kan inte se speciella spår på väggarna efter att det stått vatten i jordkällaren varje år men inredningen (rotfruktslårarna och det som är i trä) är uppruttna, det kan väl iofs bero på att där är fuktigt inne. Kanske är det extremt mycket vatten iår eller så beror det på att vi grävt. Vi som tänkt använda både jordkällaren och ytan bredvid samt vägen som passerar förbi i stort sett dagligen måste hitta någon lösning, det är ju trots allt bara några få veckor varje år man har glädje av en egen privat skridskobana.

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

10 comments on “Synd jag inte har några skridskor.

 1. MrsUniversum skriver:

  Är det många minusgrader och is ruttnar i alla fall inte trä 🙂

  • Sophie skriver:

   Nej än så länge är det fruset, och eftersom snön redan har töat bort så borde vattnet börja sjunka ganska snabbt när tjälen släpper.

 2. Emma Forsbacka skriver:

  Jag kanske har skridskor som passar Anton men det är isåfall tjejskridskor… Säg till om du är intresserad.

 3. Maria skriver:

  Men det har ju snöat väldigt mycket de två senaste vintrarna och om ni haft +grader så har det väl smält en massa nu. Är det tjäle så rinner det väl inte undan heller. Fast det är ju svårt att veta om det är 2 vintrar i rad eller 10 med massor av snö…

  • Sophie skriver:

   Ja det kan mycket väl vara så också, vi vet ju inte eftersom vi inte varit med om nån vinter här tidigare. Nu är det ju fruset men ingen snö så det blir väl inte massor med mer åtminstone. Kommer väl sjunka undan när det töar ordentligt.

 4. Angelica skriver:

  Vare sig du vill eller inte så har jag gett dig en liten award hos mig! 🙂 Kram!!

 5. Mamma skriver:

  Minns du ett par ROSA drömmar med vitt ludd? Riktiga isprinsess varianter…men det är ju tur de inte finns kvar till Anton 🙂

 6. Mamma skriver:

  Är säker på att hans pappa iaf inte varit nöjd med sin son i dem 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s