Vad är detta??


Dessa hittade jag i ett av utrymmena i logen och jag undrar vad det är. Jag har ingen aning. De är gjorda i tjockt glas, ca 8 mm i öppningen, och tunga. Diameterna på största stället är ungefär 23 centimeter. Jag vet inte vilket håll som är rätt så jag har ställt en på ”halsen” och de andra står med rundningen neråt. De är dock helt platta på den rundade sidan så de står stadigt på det hållet. På den platta ytan står SBR upphöjt i glaset (SBR kan dock stå för Strömsnäsbruk där vi bor och det är väl ganska troligt). De är gjutna och har väldigt buckligt livligt glas så som väldigt gammalt handblåst glas har men jag antar att det beror på att det inte var noga med hur det såg ut för dess användbarhets skull. De är helt ihåliga.


Så här ser de ut men vad är de till?

Jag tänkte att de kanske är till nåt elektriskt. De påminer på nåt sätt om stora isolatorer som sitter på stora stolpar eller på transformatorstationer. Fast sånt brukar väl vara gjort i porslin. Är det någon som vet vad de är till?


En lite närmare.

Jag gillar formen och tycker de ser ut som rejäla vaser… kanske passar de till det med en ensam blomma lite på snedden. 🙂

Annonser

12 comments on “Vad är detta??

 1. Malin skriver:

  Det påminner om en liten fotogen lampa, Jag har en hemma men som inte är riktigt lika gammal.

 2. Anna skriver:

  Tror att det är för att ge bina sockerlösning när man tagit honungen ifrån dem. SBR = Sveriges Biodlares Riksförbund.

 3. Maria skriver:

  Jag är nästan säker på att Anna har rätt! Detta är en fodrare för bin. Jämför den moderna varianten, givetvis gjord i plast:
  Fodrare för bin

  • Sophie skriver:

   Åh tack Anna! Jag sökte sjäv på SBR men fick då upp både Sveriges Bilskrotares Riksförbund och Sveriges Byggingenjörers Riksförbund förutom just Sveriges Biodlares Riksförbund så mig hjälpte det inte så mycket. 😀

   Den som du länkar till Maria är ju onekligen riktigt lik även om den är i plast. Vad roligt att få veta vad det är för något. Alltid kul att veta vad saker använts till tycker jag. Det är ju ganska troligt att här funnits bin också. Vi har hittat gamla halmkupor på logen.

 4. Zynx skriver:

  Helt riktigt, man använde dem under vinterhalvåret för att ge bina sockerlösning så de överlevde. Man blandade ljummet vatten med en viss del socker och sedan hade på dem på kuporna och sedan över med massor av täcken så de inte fryser ihjäl.

 5. Jaha då har man lärt sig något nytt!

  Hade aldrig gissat på att det va bi-matskålar..

 6. p peytavin skriver:

  Hej jag ar intresserad av att kopa just dessa bi fordrare i glas. Minns att min pappa hade nagra till sin biodling. Finns det nagon som vill salja?

  • Sophie skriver:

   Hej! Du kan få köpa av mina om du vill. Jag kommer ändå inte att skaffa bi och då är det onödigt att de bara ligger och skräpar när någon kan ha nytta av dem.

 7. Ulla Thörn skriver:

  Det är något som biodlare har, de fylls med en sockerlösning och ges till bina över vintern eftersom man har tagit deras honung, annars svälter de ihjäl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s