Varför händer det inget längre?


Ja det undrar jag också… 🙂 Att bloggen står stilla beror på att jag har bihåleinflammation och mest tycker synd om mig själv hela tiden. Har varit dålig sedan i fredags och trodde ju att det skulle ha blivit bättre nu men istället har jag bara blivit sämre så idag blir det besök hos doktorn.

I och med att jag är sjuk orkar jag inte göra någonting hemma vilket är supertrist. Mats har fortsatt med verkstan en del så den är så långt klar att han kan börja använda den. Det behövs bättre belysning och en fast elcentral bara.

Inomhus har vi mätt upp allt material som behövs till gamla badrummet och skafferiet. I skafferiet är det enkelt för där är det nytt trägolv och sen pärlspont både i taket och på väggarna. Det andra rummet är värre…. Golvet är ju i och för sig klart för det blir trägolv och taket blir pärlspont. Men väggarna? Vi vet att det ska tapetseras men vad ska vi tapetsera på?

Vi ska riva ner den gips som sitter under våtrumstapeten och sen sitter det uppreglat en bit innan vi är inne vid timret. När vi väl kommit så långt så sitter det pappspänt på timret men den vet vi ju att den inte är hel. Den får sitta kvar men vi kommer bygga över den. Ungefär 30 mm behöver vi bygga på för att komma ut i samma nivå som dörrkarmen till badrummet. Då tänker vi sätta råspont runt hela rummet och den kan vi rikta upp lite grann så att inte dörren som sitter rakt ser så ruskigt sned ut. 😀 Sen är frågan vad vi ska sätta på råsponten. Jag tyckte masonite var en bra idé men det tycker inte Mats. Han tycker gips är det bästa alternativet. Jag vill helst slippa att använda gips även om jag inte har jätteproblem med själva materialet. Tycker man ytan blir för stel kan man sätta upp lumppapp innan man tapetserar. Och den innehåller säkelrigen inte mer ämnen som utsändras än vad tretex eller masonite gör. Ändå skulle jag vilja hitta ett annat alternativ. Pappspänning är det självklara egentligen men jag vet inte om vi kan för vi har aldrig gjort det tidigare. Å andra sidan är en mindre hall kanske perfekt att börja med.

Tretex har vi som sagt också diskuterat men den innehåller även den en massa lim som jag inte vet så mycket om. Kanske inte så bra att ha det inne heller, inte så att vi kommer riva ner den som redan sitter uppe men vi behöver ju inte ta in ny åtminstone. Sen är materialet i sig inte speciellt roligt heller eftersom det lätt får märken. Kanske skulle jag läsa in mig på pappspänning ändå och ge mig på det i hallen… det hade ju varit bra att kunna till kommande rum så slipper vi fundera i dem där det eventuellt kan behövas nytt väggmaterial. Fast jag tror inte det är nåt mer rum som behöver det faktiskt. De andra räcker det nog att sätta nya tapeter på.

Annonser

9 comments on “Varför händer det inget längre?

 1. TorpSara skriver:

  Lera? Papp? Eller bara tapetsera med tidningspapper först, som förr? Annars håller jag nog med Mats. Ju mer jag lär mig om formaldehyd destå mindre vill jag ha fiberskivor, även om en hall inte är ett sovrum (som vårt, där vi ju har det…).
  Krya på dig!

  • Sophie skriver:

   Tack Sara! Lera går bort här tror jag, huset är ju inte så gammalt och det har aldrig använts här inne. I torpet däremot blir det lera. Tror du det håller med tidningspapper direkt på råsponten.. spricker det inte? Jag funderade faktiskt på lumppapp direkt på sponten också men oroar mig för rörelserna. Fast å andra sidan borde det inte röra sig supermycket efter 101 år 🙂 Ja jag håller också med Mats, det känns inte bra med masonite eller tretex heller men alternativet då blir ju pappspänt. Och är det något som är rätt i huset så är det ju just det!

 2. Jonas skriver:

  Det finns en bra beskrivning av hur man spänner takpapp på denna länken, men jag vet inte om man gör likadant på väggarna, borde rimligen fungera även där?

  http://www.asarp.backas.se/page16/page16.html

  • Sophie skriver:

   Tack! Det där har jag ju läst för länge sedan men glömt bort. Känns ju positivt att han inte tycker det var så svårt. Jag skulle gått en kurs i pappspänning i höstas men den blev inställd pga för få deltagare. Synd! Jag vet att Gysinge har en beskrivning i sin katalog, jag får nog läsa på en del och se hur det verkar.

 3. maria skriver:

  Board (treetex/masonite) tillverkas genom att finfördela träfibrerna och pressa samman dem. Man utnyttjar träets lignin och sådana skivor har, till skillnad från spånskivor, ingen tillsats av lim – och innehåller således ingen formaldehyd. Det är alltså inget ni behöver vara oroliga för.

 4. TorpSara skriver:

  Tack Maria! Det hade jag hört men jag trodde inte att det var så längre, av någon anledning (även om sambon tydligen visste…).
  Det underlättar lite för oss i våra sovrum. 🙂

 5. Sophie skriver:

  Ja tack Maria! Det var verkligen intressant att höra. Jag har inte kollat upp såna här skivor noggrannt utan tog nog för givet att de måste innehålla något lim… Bra att veta fast vi har nog bestämt oss för att prova på pappspänning iallafall just i det här rummet. Om jag vågar!! 🙂

  • maria skriver:

   Det var så lite. 🙂
   Klart ni vågar er på att pappspänna! Vi har pappspänt två tak med jobbiga vinklar och det har gått över förväntan bra. Skulle tro att det är lättare att pappspänna en vägg, faktiskt. Jag hade tänkt skriva ett inlägg om det, du får kika in i bloggen här framöver!

   • Sophie skriver:

    Det ska jag absolut göra! Jag tror som du att det är lättare med vägg än tak. OCh det är absolut rätt i det här huset där alla tak och väggar varit/är pappspända från början. Jag är lite orolig för att det är en hall dock, med två mindre barn så kanske det blir för ömtåligt. Å andra sidan är det inte hallen där vi har skor etc utan mer en passage innanför. Vi testar så får vi se hur det går!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s