Verkstad.


I söndags tömde Mats ett av de utrymme som finns i den gamla ladan. Ett som finns i den bit som inte är dålig eftersom där ligger ett plåttak. Den del av ladan som vi är oroliga för har trekupigt tegel på taket. Än så länge står den upp och nu hoppas vi att det inte kommer några nya mängder snö. Om den bara står till sommaren så kommer den få lagat tak, nya hanaband på takstolarna och förstärkt stomme där vi byter ut de delar som tagit skada av åren som den inte tagits om hand. Sen kan den förhoppningsvis fortsätta att tryggt vara en del av gårdsmiljön i många många år. Ladan är byggd 1905 tror jag, iallafall om uppgifterna i Svenska Gods och Gårdar stämmer. Det vore ruskigt synd om den skulle försvinna bara för att den är eftersatt i underhållet, vi vill gärna ha kvar alla de byggnader som finns på gården och ändra om i trädgården lite så det blir praktiskt och mer som det var tidigare när uthusen faktiskt användes.


Här ser man att det ligger tegel på en bit och plåt på en, och att det behövs en del arbete för att få ladan bra igen.

På fotot ovan ser man längs med den gamla ladan men man ser även vårt andra uthus. Det är mindre än ladan men har ändå rymt snickeri längst till vänster, det finns fortfarande kvar och ska få förbli orört förutom att vi ska städa upp och hänga iordning alla de gamla verktyg som finns där inne. Bredvid snickeriet finns svinastian, grishuset alltså. Det finns två boxar med gjutna hoar och varsin lägre dörr där grisarna kunde gå ut och in. En dörr är mot framsidan (den som syns på fotot) och en mot baksidan. Där inne finns även en grisapärekokargryta. Det är en stor gryta (som en tvättgryta ungefär) där man kokade potatis till grisarna. Skorstenen går till denna. I utrymmet står det stora träkaret kvar som användes när man skållade grisen efter slakt. Även här förblir det ganska orört. Lite större ingrepp krävs här för taket har läckt under flera år och delar av innertaket är uppruttet. Vi måste byta en del där för att det ska hålla säkert. Nästa utrymme i längan är vedboden men den syns inte på fotot, den är nästan full med ved vilket ju inte gör något! Efter vedboden kommer ytterligare ett utrymme och där är idag ett förråd för allt möjligt. Det är dubbla portar så man har kört in större grejor där. Just nu har vi vårt virke där men där finns dessutom en del bråte, 7 liar (minst) och skaklar, jordbruksredskap, ena delen av en pardörr samt en del maskiner. Vår tanke är att hela detta huset ska bevaras så orört det går. Vi kommer lappa och laga men sen använda utrymmena utan att förändra dem.

Nu i helgen tömde Mats som sagt ut det ena utrymmet på ladan. Det var faktiskt mest våra ditflyttade saker därinne, cyklar, gräsklippare och lite annat sånt som behövde in under tak när vi flyttade hit. Utrymmet kommer nu istället få tjäna som tillfällig verkstad. Vi måste få fram hyvlen. Dels har vi kunder som hört av sig, dels har vi flera familjemedlemmar som behöver mer lister och dessutom är vi själva i stort behov av att kunna hyvla till oss. Det är inte roligt att tvättstugan och badrummet är nästan färdiga och så saknas alla snickerier. Nu när snön töat bort på taken (eller rasat ner) ska vi ge oss på att få ut hyveln och de andra maskinerna. Vi behöver verkligen en verkstad också eftersom vi nu får göra allt inomhus och det är väldigt tröttsamt att hela tiden smutsa ner och städa så mycket.


Här är den delen som fått plåttak. Den är i väldigt bra skick jämfört med andra delen så att en byggnad har tätt tak är verkligen viktigt! Portarna till höger ska det bli verkstad innanför.

Innanför dubbelportarna ska Mats nu lägga ett golv så han har bra underlag att arbeta på. Sen kan vi installera grejorna. Skönt ska det bli att få fram verktyg och doningar så man kan arbeta enklare och smidigare.


Här är den delen av ladan som inte klarat sig alls. Det som varit djurstall har rasat ihop fullständigt i en storm för några år sedan och ligger ännu kvar i en stor hög.

När vi flyttade hit i somras var strömmen till ladan inte bruten. Full ström var det på de kablar som syns i mitten av fotot ovan. Ett under att inte allt brunnit ner eller någon skadat sig. Vi kommer försöka rädda de tegelpannor som går för att komplettera med dem på den del som klarat sig, sen får vi ta bort resten så att det inte händer något.


Flygfotot på gården.

Det är delen bortanför den lilla mjölkkammaren som rasat. Resten står upp fortfrande men bara nätt och jämnt tror jag. Här ser man också hur ekonomibyggnaderna ligger i bakkant och vi har tänkt att vi ska göra trädgård till en tänkt linje mellan hörnet på lilla uthuset och den lilla boden som syns längst till höger bakom torpet. Bakom gränsen kommer det bli gård istället, då får man en naturlig avgränsning mellan lantbruk/jordbruk/djurhållning/verkstad och trädgården. Sen kommer vi troligen göra en större grusplan bakom stora ladan och bygga en maskinhall där. Den kan vi komma till genom att ta vägen runt utanför tomten till vänster. Den vägen fanns inte när fotot ovan togs men används idag för att man ska komma upp i skogen så den är redan gjord. Genom att lägga allt som har med gården att göra där slipper man se maskiner och annat hela tiden och vi behöver inte förändra den gamla gårdsbilden överhuvudtaget.

Alla foton utom flygbilden är tagna i somras innan vi flyttade in.

Annonser
Detta inlägg postades i Gården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s