Idag ska vi bestämma oss.


Eller kanske vi inte måste bestämma oss just idag men vi måste iallafall samla ihop våra tankar (mest jag) och sluta vela kring hur vi vill ha det (mest jag) samt kunna presentera det på ett begripligt sätt för andra (mest jag). 😀

Idag ska vi nämligen till Åraslövs Snickeri för att diskutera hur vårt blivande kök ska se ut. Vi har varit där en gång tidigare när vi planerade köket till Ekenäs och vi fick väldigt bra och proffsig hjälp. Då hade vi en färdig planritning och väldigt klart för oss hur vi ville ha det, men så hade vi bott i huset i två och ett halvt år och hunnit fundera igenom tusen olika lösningar och eventuella problem med dem. Nu har vi spånat lite löst på köket i ett halvår men inte lagt nån egentlig krut på det sen vi flyttade in (innan dess gjorde vi en ritning på hur vi tror att vi vill ha det) eftersom vi haft fullt upp med utbygget som också krävt ritningar och detaljplanering.

Men nu är det alltså dags… Vi kommer ha mycket nytta av den köksplanering och ritning vi gjorde till Ekenäs och det faktum att jag la så mycket energi på att fundera kring det köket men detta är samtidigt ett helt annat kök som kräver andra lösningar och ett delvis annat utseende. På Ekenäs riktade vi in oss på mitten av 1800-talet och siktade på känslan av ett enkelt torpkök. Nu har vi ett hus byggt 1909 och då är det verkligen ett sekelskifteskök som ska till. Kök i gamla hus debatteras och diskuteras hetsigt till och från eftersom det inte fanns kök som kök ser ut idag förr, men vi har den här gången tur. Vårt hus är så pass nytt att det troligen har haft ett kök som faktiskt inte är superlångt från dagens fasta inredning och det gör det lättare för oss att lyckas med det vi vill ha.

Köket idag är byggt 1952 men sen omgjort delvis och ommålat med tjock färg som bygger flera millimeter på inredningen. Vi har sen tidigare bestämt oss för att behålla ovanskåpen på ena sidan. De är fina och gedigna och platsbyggda samt kan med ny färg och nya beslag (och avlägsnande av listerna) bli fina. Förutom det faktum att det är roligt att behålla något från husets historia även i köket och att det känns helt vansinnigt att slänga ut väl fungerande hela skåp så är de praktiska och sparar oss mycket pengar. Nytillverkning av ovanskåp till samma vägg skulle kosta flera tusenlappar som vi kan spara och lägga på annat. Visserligen kommer de att kräva en hel del jobb men det ser jag inte som nåt större problem. Det är en ganska liten del i hela köksrenoveringen trots allt.


Ovanskåpen ska vara kvar men underskåpen kommer vi byta ut.

Jag har funderat på flera olika lösningar. Det enda som vi vet säkert är att spisen måste placeras mot murstocken (vedspisen iallafall och rimligtvis då även den andra så man kan utnyttja kåpan till matosen) samt att ovanskåpen alltså redan finns och ska behållas där de sitter idag. Resten är ganska öppet även om vi har en tanke om hur vi vill ha det. Vi vill flytta vattnet för att få arbetsyta bredvid spisen. Diskmaskinen och vasken kommer därför (troligtvis) hamna i en del under ovanskåpen. Då skulle det längst ut till vänster placeras en diskmaskin, sen skåp med sopsortering (under vasken som placeras ungefär i mitten av arbetsbänken) Innanför vaskskåpet hamnar ett smalare skåp. Även om luckorna till ovanskåpen är släta kommer vi ha luckor med släta speglar och en enkel ram runt om, så som dem i tvättstugan, till underskåpen i hela köket. Det blir inte fler ovanskåp än de befintliga. På andra väggen bredvid spisen blir det hyllor isåfall.

Det är den andra delen (den bredvid spisarna) som jag har svårast för att få ihop. Jag vill att den ska se ut att ha kunnat stå där sedan huset byggdes. Det får vara hur mycket fusk och pastisch det vill för jag tycker om kök från sekelskiftet och jag vill ha ett sånt. 😀 Nu finns inget bevarat men jag är helt övertygad om att vi kan få till ett som blir så autentiskt det kan bli i själva känslan även om det kommer framgå att det inte är original. Vi kommer såklart inte sätta bänkytan på 80 cm höjd och vi kommer ha modern inredning bakom luckorna men utseendet som är det som gör känslan kommer att vara sekelskifte. Jag tror att man kan göra ett kök idag så att det är tillräckligt likt för att man ska känna av sekelskifteskänslan och den där väldigt speciella känslan som finns i äkta gamla kök. Mycket hänger det på materialval men även en hel del på utformningen naturligtvis. Jag vet ETT ENDA nybyggt kök där jag tycker att de verkligen lyckats fånga precis rätt stämning även om köket på inget sätt är (eller försöker framställas som) en exakt kopia av ett gammalt kök. Här finns köket och här kan ni läsa alla inlägg om köket som Mrs Universum gjort. Det är ett mycket vackert kök och jag tycker de har lyckats så väl med att bygga något nytt som verkligen ser ut att höra hemma i deras gamla hus.

Vi får se vad de säger på snickeriet i eftermiddag. Vi fick som sagt väldigt trevlig hjälp förra gången och vi har lite tid på oss att fundera innan vi måste beställa.

Annonser

4 comments on “Idag ska vi bestämma oss.

  1. MrsUniversum skriver:

    Men tack för det, Sophie!
    Nu ska jag nog berätta på bloggen vilka som byggt vårt kök efter mina ritningar.

  2. Evelyn Lange skriver:

    Ser verkligen fram emot hur köket kommer att se ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s