Platsbyggd inredning!


Eftersom Mats var ledig under 4 dagar itrettonhelgen passade han på att arbeta med inredningen till tvättstugan då. Även om vi väntat länge på att få en kommod i våra badrum (5 år!) så är ändå en fungerande tvättstuga viktigare just nu. Handfatet i badrummet fungerar ju ändå…

Inredningen bygger i limfog. Ett alldeles utmärkt material när man inte har en komplett verkstad och möjlighet att göra allt helt från grunden. Det är inte speciellt dyrt heller om man tänker efter. Limfog underlättar arbetet en hel del men är ändå trä.

Det finns mängder med färdiga inredningar men inte mycket i massivt trä… och de som finns brukar kosta hur mycket som helst. Även om det innebär en del jobb valde vi därför att göra skåpen själv. Vi skulle kunnat välja vanliga stommar i spånskiva från Ikea och det hade kanske blivit snyggt men vi vill inte ha såna material i huset och då gäller det även tvättstugan.

Som jag berättat tidigare kommer vi återanvända luckorna från de gamla köksskåp som vi hittade i den gamla tvättstugan. Luckorna var byggda med en ram av trä och en spegel av plywood. Efter att vi tagit till vara luckorna från skåpen när vi rev så blev de stående lutade mot husväggen.. UTOMHUS! Där glömde jag sedan bort dem tills för ett par veckor sedan. Idiotiskt men sant. Den lucka som stått ytterst kunde vi därför inte spara spegelfyllningen på. En av de andra luckorna hade sen innan fuktskador på plywooden eftersom det regnade in i tvättstugan där skåpet satt på väggen innan.

Luckorna väntar nu på att skrapas och tvättas så att de kan få ny färg sedan.

Jag har delat luckorna och skaffat ny 4 mm plywood samt förbannat mig själv för att jag glömde ta in dem! Men gjort är gjort och tack vare att de är byggda som de är så har allt utom plywooden på de två luckorna klarat sig bra. En fördel med att de stått ute är väl kanske att de verkligen vädrat av sig mögellukten. 😀


En av luckorna med gammal spegel och ny.

Luckorna var inte limmade så jag kunde bara försiktigt dela dem och ersätta spegeln. Sen satte jag ihop dem likadant utan lim såklart. Vi har sparat både beslaget och gångjärnen så de kommer återanvändas. Efter att jag skrapat bort den lösa färgen och tvättat dem var de som nya i virket. Nästan all färg försvann men det blev lite kvar på ena luckan. I tvättstugan har vi valt en ganska enkel inredning men utgått från det skåp som vi inte kunde behålla. Det har ett väldigt fint utseende tycker jag och det ville jag anamma. Mats har kexat ihop inredningen. Vi har tidigare testat det när vi satt fösntersmygar och det är ett fantastiskt smidigt verktyg att jobba med om man bara är noga med att mäta. Han tillbringade en hel dag med att såga till och fräsa ur till alla delar och sen monterade vi ihop dagen efter. Vi började med skåpet i tvättstugan.


Nu börjar monteringen…


Stommen tar form.


Dörrhålen på plats.

Det var ganska nervöst att sen prova in skåpet i tvättstugan första gången. Vi visste ju inte om det skulle passa perfekt men det gjorde det. Mats har fäst en regel på väggen i bakkant och sen står det på tre klossar i framkant. Dessa kommer inte synas senare när golvlisten kommit dit. Skarven mellan bottenplatta och sidorna kommer även den döljas av golvlisten.


På plats äntligen. Man kan börja ana hur det ska bli.

Sen var det dags att prova vasken. Här har vi valt en porslinsho från Ikea. Den lilla modellen med en ho. Vi tycker det är fint men alldeles för opraktiskt i köket. I tvättstugan tyckte vi det passade bra dock. Jag handtvättar nästintill inga kläder och behöver ingen vask med räfflad insida. Porslinshon heter Domsjö och hittas här Den kostar 1695 kronor.


Här är både vask och luckor på plats. Ser lovande ut tycker vi.


Avloppet verkar fungera bra också 🙂

Man kan ju välja att ha tvättmaskin och torktumlare upphöjda för att skona ryggen men jag prioriterade här arbetsyta. Av samma anledning ställde vi inte troktumlaren ovanpå tvättmaskinen. Vi behövde inte ytterligare ett skåp till förvaring men vi behövde yta att vika tvätt på. Alltså ställde vi dem bredvid varandra och fick 120 cm. Vi hade tänkt oss från början en bänkskiva som vi gjorde själv av rejäla brädor. Vi har ju hyveln och Mats har köpt limknektar som fungerar för ändamålet. Men hyveln är insnöad fortfarande och eftersom så mycket var beroende på att bänkskivan kom dit bestämde vi oss för att köpa en istället. Vi ville ha en på 4 cm och blev förvånade när vi fann det på Ikea. Jag trodde inte de hade så tjocka. Den vi köpte är i stavlimmad ek och något rörig i utseendet men helt ok. Den är 3,8 cm tjock. Vi köpte en skiva på 186 cm och spillet var mindre än 5 cm, ibland har man tur med måtten. 😀 Här hittar ni den och priset är 1095 kronor.

Så här blev hela delen när den var färdig. Nu saknas färgen och listerna… ja och ett fönster hade ju varit ganska trevligt också. Det är Mats och Niklas som har dekorerat så länge. 🙂 Det svarta bredvid vasken är ingen fläck utan en rulle plåtband.

Ovanför arbetsbänken har vi satt upp två enkla hyllor på konsoller. Konsollerna kommer även de från Ikea. Jag tycker inte man kan hitta så prisvärda någon annanstans. De heter Ekby och är i massivt trä och kostar inte mer än 15 kronor. De finns även i en större modell. Hyllorna ska målas i samma färg som väggen.

Annonser

10 comments on “Platsbyggd inredning!

 1. Asta skriver:

  Det kommer att bli jättefint det där. Tänkte tipsat om fötter till maskinerna för att höja dem, men såg sedan att de blivit inbyggda.

  • Sophie skriver:

   Jo det där med fötter är ganska praktiskt men viktigare var bänkyta så det blev det istället.

   Angående tvätten så har jag inga tvättlinor eller nåt sånt. Jag hänger nästintill ingen tvätt inne. Så mycket det går hänger jag ute under den årstiden och sen har jag tänkt mig nån sorts hängare på väggen som man kan hänga några galgar på när man tvättat nåt särskilt. Jag vill gärna ha en fin tvättstuga (kan väl ingen ha missat :-)) eftersom vi även har våra kläder där. Det gör en del att det är trevligt där då när man hämtar kläder och så.

   • Asta skriver:

    Menar så klart inte att det är något fel i att vilja ha en fin tvättstuga, bara att det inte är något jag själv längtar efter.

    Tumlar ni all tvätt eller? För vi har alltid tvätt hängandes känns det som. Några galgar hade inte räckt långt här.Längtar så efter ett vettigt ställe att torka tvätt.
    På sommaren ute, men tyvärr är den alltför kort. Sommaren alltså.

    • Sophie skriver:

     Nej det förstod jag, jag tog inte illa upp förklarade bara 🙂

     Ja vi tumlar i princip allt. Barnkläder är bara jobigt att hänga för det blir så många. Jag är rätt bekväm i det hänseendet. Fast när det går att hänga ute gör jag det. Så galgar räcker faktiskt till mig. Kanske att det blir någon mindre hopfällbar tokrställning om jag hittar nån vettig.Sen trokar jag ju inte filtar och linnedukar och sånt som är stora grejor men dem brukar jag hänga ett tag och sen stryka torra (dukarna alltså) så är de släta när man ska ha dem.

 2. TorpSara skriver:

  Men jäklarns så tjusigt! Vad kul att ni bemödade er med att spara det som gick av de gamla skåpen, det är så otroligt roligt att ha så mycket som man kan av husets själ kvar tycker jag! Vi har ju så lite, så då är allt skatter, men det BLIR ju annorlunda, helt klart! Färgsättningen i vårt kök, t ex, valde inte jag, utan den fanns redan och det kändes så bra att kunna återställa den! Originalfärger regerar!
  Hur har ni kexat smygarna förresten?

 3. TorpSara skriver:

  Förresten: Bänkskivan har vi i vårt kök. Den håller bra i det stora hela. Vill man få eken att gråna så lämna den obehandlad och skura den bara. Det kan bli otroligt fint.

  • Sophie skriver:

   Tack! Jag är glad att jag kom på att använda luckorna till det här även om jag helst haft hela skåpen. Vi vill ju gärna behålla allt som går så detta var en bra kompromiss tyckte jag.

   Kanske skulle man bara skura bänkskivan det var en bra idé. Vår kommer ju inte utsättas för nåt vidare slitage dock, inte som i ett kök.

   Mats gör en ram färdig av smygvirket innan han sätter det på plats. Sen fräser han spår i karmen och kanten på smygen och passar in den. Då slipper man tänka på att det kan glipa i skarven och det blir otroligt stabilt.

 4. Asta skriver:

  Glömde förresten fråga, hänger du tvätten där inne också? Och i så fall, hur har ni fixat upphängningen? Det tycker jag är det stora problemet nämligen. Jag har inte så stort behov av en fin tvättstuga, men jag skulle vilja ha ett bra ställe att hänga tvätt på eftersom vi bara tumlar 60 tvätten. Egentligen skulle man väl med hänsyn till onödigt använd el hänga den också, men där går gränsen på något sätt.

 5. MARIA skriver:

  Hej, hittade din fina blogg via bildsök på Google. Ska bygga en tvättstuga och vill ha tvättmaskin och torktumlare under bänken bredvid porslinsburkarna precis som du. Hur har ni fäst upp bänkskivan mot hon? Enbart i bakkant me en list? Konsol mot skåpet under hon? Vill ju inte att den ska ge vika om någon hänger sig på hörnet!!
  Hoppas du läser kommentarerna fortfarande fast detta är ett gammalt inlägg 🙂
  Mvh Maria

  • Sophie skriver:

   Hej! Visst läser jag kommentarerna även om resten ligger på is för tillfället. 🙂 Det är svårt att förklara i text hur det funkar men porslinshon är smalare på sidorna än framtill och bänkskåpet som hon sitter i går upp med trä ända upp till underkant på bänkskivan. Där sitter möbelvinklar som är skruvade upp i skivan så den vilar tryggt utan risk för att ge vika. Jag har stått uppe på skivan flera gånger när jag putsat fönster till exempel och den håller. 🙂 Hoppas du förstår hur jag menar, annars ser du det nog ganska tydligt om du tittar på ett bänkskåp för porslinsho eller hon på Ikea.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s