Handfatet.


Den 3 januari var en viktig dag i vår renovering. Då skedde den sista omkopplingen av vattnet. Nu går inget av vattnet på de gamla rören, till och med vattnet i köket är draget med nya slangar även om det är ytterst provisoriskt tills vi renoverar där. Niklas dök upp på kvällen och stannade sedan till halv ett på natten innan det var klart. Men då hade Mats också spenderat tid under huset mitt i natten för att dra fram rören till köksskåpet samt sågat hål i hela vaskskåpet för att komma åt.

De började dock med handfatet och redan innan hade Niklas haft av kranarna och kollat dem samt fäst och tätat dem mot porslinet igen. Nu var det avloppet som skulle justeras och fixas. Eftersom det blev fel med måttet på avloppet skulle det lösas på nåt annat sätt men vi valde istället att höja handfatet 5 centimeter så kunde vi använda ett vanligt standardvattenlås iallafall. Det är väldigt skönt att inte ha något rör som går ner i golvet för det blir så mycket lättare att tillverka en kommod som man kan använda praktiskt då. Allt på handfatet är original och det är extra roligt tycker jag. Kranarna är lite slitna och det finns en del krackeleringar i glasyren men det är fint och när jag rengjort det ordentligt kommer det vara superfint.


Färdigt!

Än så länge hänger det på sina konsoller men såsmåningom ska här byggas en kommod under som gömmer vattenrör och avlopp samt uttaget på väggen. Eftersom vi har två kranar sitter det på varmvattenröret en liten termostat som styr hur varmt vattnet i den blir. Det kommer aldrig mer än ljummet vatten ur kranen vilket är allt man behöver i ett badrum. Vill man tvunget ha varmare vatten kan man använda vasken som vi ska ha i tvättstugan.

Lite från sidan.

Efter att handfatet var inkopplat kändes badrummet genast mycket mer färdigt men vi glömmer fortfarande att använda det och vrider på kranarna på handfatet ute i innehallen där det inte finns något vatten. 🙂

Annonser

10 comments on “Handfatet.

 1. Manni skriver:

  Blir jättefint, tack för många bilder och uppdateringar sånt gillar vi. Det är så roligt att följa med er renovering. Väntar med spänning på fortsättningen.
  Manni

  • Sophie skriver:

   Tack Manni! Uppmuntran är alltid kul. Jag tycker själv det är roligast när det finns mycket bilder på andras bloggar. Jag är dessutom svag för före/efter bilder så det försöker jag få med för det mesta. Sen är bloggen en fantastiskt kick för oss också. Att gå tillbaka nu och se hur det kändes och såg ut tidigt i höstas tillexempel och sen gå in i badrummet och titta där nu… det är belöning och då ser man verkligen vad vi har gjort!

 2. MrsUniversum skriver:

  Ah, va fint. Ett sådant handfat hade mormor och morfar.

  • Sophie skriver:

   ja jag är verkligen förtjust i både handfatets form och kranarna. Det fungerar så bra att ha två kranar och bara ljummet vatten på den ena.

 3. Emelie skriver:

  Hej jätte fint handfat har ett likadant fast smutsigare men hur har du fått till det med att kyla ner varmvattnet? Står att du har en termostat men då måste ni ha dragit dit kall vatten också eller? Behöver verkligen hjälp för att vi kokar händerna när vi tvättar oss. Mvh emelie

 4. Hans Wirback skriver:

  Hej, har ni renoverat kranarna? Käglorna är lätta att byta men den andra packningen upp mot kranhuvudet. Har ni någon aning var man kan hitta en beskrivning?

  • Sophie skriver:

   Hej! Våra kranar har varit okej eller så har vår rörmokare och tillika svåger fixat dem med nya packningar. Jag har inte koll på hur han gjort men jag är relativt säker på att det finns delar om man behöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s