Golvet är klart!


Och jag upptäckte nu precis att det lämnats spår efter arbetet även på datorn. En klick fix täcker F6-tangenten, det har väl stänkt när Mats har blandat. Renoveringen märks i hela huset, finns inte någonting som undkommer. 🙂

Igår morse såg det ut som på fotot nedan. Golvet var tätskiktat och väggarna är strukna 3 gånger med linoljefärg. Jag blev jättenöjd med kulören jag slutligen fick till men det är svårt att fånga den på bild, det blir mycket vitare på fotona.


Tätskiktat och klart.

Mats började med att lägga plattorna inne i duschen och frisen runt hela rummet . På den ritning som vi fått av Byggfabriken hade det tagits mer hänsyn till att ytan i mitten blev symmetrisk än att frisen blev det vilket gjorde att den yttersta plattan på några ställen bara var knappt 5 cm bred och på några 10 cm. Det som störde mig mest var dock att det framför duschen inte fanns någon platta alls utanför den röda första frisen utan den låg precis mot duschväggen. Vi ändrade på detta och la en hel platta runt hela utom vid just duschen där det blev en halv ungefär. För vår del är det frisen som gör att golvet blir speciellt. Då vill vi att den syns och att den är jämn. Eftersom vi ska sätta en golvlist sen hade det inte blivit mycket kvar alls på vissa ställen enligt originalritningen. Det är inte ett enkelt golv vi valt att lägga och både jag och Mats har varit ganska nervösa för hur det skulle bli. Tänk om det inte alls blev bra. Dessutom köpte vi golvet utan att ha tittat på det på riktigt. Vi hade bara sett det på ett foto på byggfabrikens hemsida och det har jag oroat mig över en hel del. Tänk om färgerna inte alls var som vi trodde. Visserligen kunde vi ju se dem när vi fick plattorna men det är annorlunda när de ligger på plats. Lördag kväll var han klar med första delen. Vi valde att ha plattor som var 10x10cm runt om och inne i duschen för att slippa skärningar i fallet.


Första etappen klar.


Duschen blev så här. Det ska inte sitta golvlist mot de kaklade väggaran utanför duschen så där försvinner inget av den ljusa yttersta plattan.

Söndag morgon påbörjade Mats den stora ytan i mitten. Efter 6 timmar var han klar med tillskärningen av alla plattor. Innan vi la oss på lördagen slog vi ut linjer för hela golvet så det var redan klart. Vi utgick från hörnet till höger vid dörren när vi la ut plattorna i mitten. Det är där man först ser golvet så där ville vi att det säkert skulle bli bra. Vi såg också till att lägga de röda plattorna i halvor så att den vita delen av frisen skulle framträda så mycket som möjligt.

Plattorna är genomfärgade och oglaserade. Det rekommenderades att man hade något mellan när man knäckte dem så det inte blev märken på ytan. Mats tejpade på kakelknäckaren så slapp han lägga nåt mellan. Han använde helst kakelknäckaren för det blev rakast snitt då men på vissa som inte hade raka skärningar använde han en vinkelslip. Det blev fina snitt men vissa plattor fick han göra om ett par gånger för att hörnen gick av. Viktigt var också att blanda plattor ur de olika paketen eftersom det skiljer en del i färg. Små nyansskillander men de syns och hade man lagt dem paketvis hade man märkt det mycket tydligare. Detta stod i instruktionerna vi fick från Byggfabriken så vi visste om det och det var tur att vi inte struntade i den anvisningen!


Det var många plattor att skära och flera krångliga snitt.

Första gången Mats gjorde badrum åt oss skar han plattorna efterhand. Det var inte en bra idé. Det tog tid och under tiden stelnade bruket vilket gjorde det mycket stressigare. De andra gångerna han lagt klinker har han sett till att ha alla plattor klara innan han blandat till fixmassan.

Själva läggningen av plattorna tog inte så lång tid. Ett par timmar bara. Eftersom alla plattorna var klara var det ”bara” att mata på och se till att få dem på plats. Det är viktigt att inte få bruk uppe på plattorna eftersom det lämnar märken. Plattorna ska läggas med 1-2 mm fog. Det tycker jag väldigt mycket om eftersom jag verkligen ogillar breda klumpiga fogar. För några år sedan lades de flesta golv med breda fogar i avvikande färg och idag är det istället mode att plattorna är skurna i så kallad retiff vilket innebär att de har helt raka kanter som kan läggas intill varandra. Enda undantaget där jag tycker det är fint med bredare fog är på tegel eller terrakottagolv där det hör till.

Golvet blev fantastiskt vackert. Nu saknas fogningen som Mats ska göra imorgon. Vi är så glada att vi valde det här golvet för det kommer verkligen att göra badrummet till precis det vi vill.


Det är färdigt och fantastiskt vackert!

Lite extra roligt är att vi upptäckte när Mats började lägga frisen att väggfärgen jag blandat till är exakt samma som färgen på de ljusa plattorna som heter Old London. Den är beige/gul/vit och ger en fin värme åt rummet samtidigt som det är ljust och fräscht. Allra bäst kan jag beskriva färgen som blekt kockumsgul. De andra plattorna heter bara röd.

Golvet vi lagt är som sagt köpt på Byggfabriken. Det kommer från England och heter Victorian Floor Tiles. De finns i en mängd olika mönster och färger och Byggfabriken visar bara ett fåtal på sin hemsida. Man kan hitta deras samtliga varianter på Original Style. Där kan man även bläddra i olika broschyrer och se betydligt fler mönster än hos byggfabriken. Plattorna i mitten är ca 15×15 cm och just det mönstret heter Flensburg i färgerna red och old london och kostar 774 kr / m2. Frisen med den smala röda och den smala ljusa plattan heter Donner och kostar 161 kr / löpmeter och den kvadratiska plattan som är ca 10×10 cm heter funkis och den kostar 880 kr / m2.

Nu återstår alltså fogning och sen är golvet helt klart men vi kan ju redan nu se att vi kommer bli mer än nöjda!!

Annonser

16 comments on “Golvet är klart!

 1. Maria skriver:

  Det ser otroligt fint ut! Jag förstår att ni är nöjda. =)

 2. Mamma skriver:

  Snyggt!!

 3. Ola skriver:

  Hej!!
  Vad fint ni gör det!!
  /Ola och Thea!

 4. TorpSara skriver:

  Jäklar vad snyggt! Tur jag inte bloggar, det hade ju sett kul ut med två identiska badrum (nästan) sedan! 🙂 Bred fog: ett till användningsområde: i kök med mösterlagda plattor där man inte kan/vill skära en rad. Men fint blir det ju inte… 😀

 5. Asta skriver:

  Det där ser fint ut! Vad avis jag blir.

 6. Emma Forsbacka skriver:

  Snyggt jobbat: Jättefint!

 7. Ankan skriver:

  Vad snyggt golvet blev! Riktigt charmigt gammaldags! God jul och gott nytt år!

  • Sophie skriver:

   Stort tack för ert beröm om vårt badrumsgolv. Vi är verkligen jättenöjda med det. Det blev precis så som vi hade tänkt oss det. //Sophie

 8. Petronella skriver:

  Superfint!
  Jag är också nyfiken på den vackra gröna färgen, är det linoljefärg? Vilken nyans?

  • Sophie skriver:

   Tack Petronella! Vi är fortfarande väldigt nöjda och särkilt kulören på väggarna gillar jag med badrummet. Det är linoljefärg jag målat med. En blandning av gulockra och järnoxidgult, ungefär hälften av varje och sen blandat med mycket vitt.

 9. Petronella skriver:

  Ja den är också jättefin men jag tänkte på den gröna färgen på dörrarna! :o) Det var så fint med det där golvet. Vi ska snart också lägga ett liknande golv nämligen och är ute efter någon bra grön färg till köket som ansluter…

 10. Sophie skriver:

  Vet du Petronella jag missade helt att det stod ”den vackra GRÖNA färgen” och läste bara färgen… 🙂 Tänkte itne ens på att man såg en del av karmen med grönt på fotona.

  Den gröna var påmålad på dörren när vi köpte den och var en hiskelig grön lackfärg från 70-talet. Kulören var ok tills jag tvättade dörren för innan dess var den dov och fin men när jag skurat av allt sot och smuts så var den illgrön. 😀 Men jag tror att den som den ser ut på fotot är ganska lik den färg vi har på väggarna i köket och den är blandad med herrgårdsgul och kromoxidgrön. Lite mer grönt än gult bara. Den färgen har vi intill badrummet och de passar bra med golvet. Vi har också lagt av de röda plattrona framför spisen i köket och det fungerar jättebra.

 11. Petronella skriver:

  Haha, ja det är inte alltid lätt att se hur färgen ser ut i verkligheten på foton! 🙂 Men kromoxidgrön blandat med herrgårdsgul låter som om det skulle kunna bli fint, kanske ska testa det. Tack för svar!
  Vi har väntat i två månader på att hitta en plattsättare som vågar lägga vårt hallgolv (liknande ert) men inspirerade av er blogg kanske vi ska våga oss på det själva!

  • Sophie skriver:

   Ja det gick bra när vi la det iallafall. Det som var svårt var att eftersom vi la frisen först blev några av de små plattorna lite för hårt nertryckta i fixen och det blev lite nivåskillnad mot de större som ligger innanför. Inget som syns eller som man tänker på egentligen om man inte ligger ner och tittar noga. 🙂 På byggfabriken hemsida finns instruktioner i hur man kan göra om man ska lägga plattorna i mitten först men vi ville att det skulle bli en jämn fris runt om så vi gjorde tvärtom. Vi mätte massor innan och la ut golvet på prov först och skar allting förväg så att det var klart när det var dags att lägga i fixet. Annars är det lätt att det blir stressigt att skära medans fixet redan är på plats och stressar man blir det( iallafall för oss) lättare fel.

   Nej foton ljuger en del men jag har ju en del bilder på den gröna vi har i köket om du söker på det där du kan se hur den blev på ett ungefär ialalfall.

 12. Petronella skriver:

  Ja den ser verkligen jättefin ut i köket! Underbar blogg i största allmänhet kan jag tillägga. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s