Kökstankar


Jag funderar på köket… låter kanske lite konstigt nu när vi är precis på slutspurten av utbygget men fortfarande har en hel del kvar. Vi ska ju dessutom göra vid både nya hallen och det som idag är badrum samt skafferiet innan vi börjar med själva köket. Fast det är inte så långt borta som det kan verka. Till våren (ganska tidigt tror jag) kommer det att vara dags.

Därför tänker jag nu mycket på hur det ska bli. En annan anledning är ju att vi faktiskt inte har många beslut kvar att ta kring utbygget. Alla färgsättningar är i princip klara och det som vi ännu inte har bestämt är en del beslag och mindre detaljer. Sånt brukar dyka upp efter hand av sig själv. Jag letar för tillfället inspiration för köket men har sen innan en ganska klar bild av hur jag vill ha det. Inspiration kan man dock inte få för mycket av.

Nedan finns lite länkar till intressant information och bilder på bland annat sekelskifteskök.

Stockholms länsmuseums faktabank

Byggfabriken/Renoveringshjälpen

Inlägg från Byggnadsvård Gävleborg

Länsmuseet Gävleborgs kökskatalog på facebook

Det finns en hel del fakta i länkarna men också mycket bilder som bara de säger massor om hur det kan ha sett ut. Vårt hus är byggt 1909 och jag vill ha ett kök som verkligen passar in i husets stil. Idag finns ett kök byggt -52 som uppdaterades på 80-talet nån gång. Köket är platsbyggt och i massivt trä så det är rejält men inte speciellt snyggt och definitivt inte praktiskt eller användarvänligt. Det är väldigt svårjobbat även om det finns en hel del skåp som sväljer mycket. Det finns ingen bra arbetsyta, eller det finns ju en arbetsbänk men den har hamnat bakom en dörr och jag använder den inte alls eftersom den varken är nära spisen eller vasken. Bänkskåpen är lite lägre än dagens standard vilket verkligen känns i ryggen när man diskar. Vi kommer att behålla de väggskåp som sitter ovanför arbetsbänken men ta bort dem som sitter ovanför den del där vasken är idag. Jag vill ha ett luftigt kök och det kommer finnas fullt tillräckligt med förvaring i skåp ändå.


Köket som det är planerat idag. Dörren bredvid de väggskåp vi ska ha kvar leder till matrummet. Bredvid spisen ser ni en bit vägg och sen en garderob, den tänker vi ta bort.


Så här ser delen med spis och vask ut. Längst bort finns städskåpet.Man kan verkligen säga att det är platsbyggt. Inte en enda lucka har exakt samma storlek som de andra utan de är helt anpassade till de förutsättningar som fanns. Jo de två höga är nog lika stora förresten…

Som synes finns det bara en liten pyttebit diskbänk mellan vasken och spisen och halva den upptas nu av ett diskställ. Bredvid vasken finns ett högskåp som är städskåp. Det har ingen rygg utan innanför det finns ytterligare ett utrymme under trappan som tidigare använts som förråd på nåt sätt. Vi vet inte hur vi ska göra med det. Antingen tvingas vi placera kylen framför vilket både minskar bänkytan och hindrar att vi kommer åt det utrymmet. Eller så får vi ha bänkskåp framför för att få så mycket bänkyta som möjligt. Vi hittar ingen bra lösning på problemet. Jag skulle vilja använda utrymmet på något finurligt sätt och inte bara bygga in det. Det går dock inte att komma åt det från något annat håll. Ovanskåpen som sitter på denna delen kommer vi att ta bort helt. Istället blir det ett par öppna hyllor. Inte för porslin utan för mer vardagliga saker som man använder ofta.

Arbetsbänken som är på andra sidan ser ut som på fotot nedan och det är de överskåpen vi kommer att spara. Listerna ska såklart bort och de ska målas om men annars förblir de som de är… eller var kanske man ska säga då eftersom varken färgen eller listerna är original och skåpen nog blir mer lika så som de såg ut när de byggdes, glasknopparna ska också bytas ;-).Det är fullständigt vansinnigt att någon bara orkat sätta på alla dessa lister med alla geringar det innebär… vilket jobb!


Så här ser det ut även om fotot togs i somras.

Bakbordet som finns inbyggt är jag sugen på att spara på något sätt men lådhurtsen kommer inte att platsa i köket, den har grunda lådor vilket faktiskt inte räcker för våra saker och lådorna glider inte direkt enkelt. De fastnar ofta och hamnar på snedden så man får mixtra med dem innan de går igen. Med tanke på att de fått in sex lådor och en skärbräda på ett något mindre utrymme än det som idag brukar rymma fem lådor så förstår man ju att de inte är så djupa.


Här är en för tillfället tänkt planering av köket.

Vi flyttar alltså vasken till arbetsbänken och skaffar en helt ny del av bänkskåp där. Utanför vasken mot dörröppningen till matrummet får diskmaskinen plats och innanför ett skåp på 40-50 cm. Under vasken blir det gott om plats till sopsortering som tar en hel del utrymme i dagens kök.

Den andra delen av köket blir tillagningsplats. Vi river den vägg som går mellan köket och garderoben i arbetsrummet så får vi ytterligare en liten bit utan att förändra något i arbetsrummet (ja garderoben försvinner ju men annars blir det likadant) Den extra biten utnyttjar vi till vedspisen. Det har stått en vedspis där tidigare så det finns murstock och murad vägg bakom och murat fundament under. Vi murar in vedspisen, hällen och ugnen i samma del och kommer att sätta en smäcker plåtkåpa med fläkt till hällen ovanför. Det passar inte med murad kåpa till vårt hus byggt 1909 tycker jag. Det känns inte som om det någonsin funnits. Kanske har det aldrig funnits någon kåpa alls men det vill jag trots allt gärna ha för att leda in matoset och kunna gömma en effektiv fläkt. Jag är trött på att torka av allt som blir flottigt och dammigt hela tiden. På ritningen ser det ut som om kåpan går in i arbetsrummet men naturligtvis är där en vägg mellan.

Bredvid spisen blir det bänkyta. Hur lång den blir beror på om vi sätter kylen där städskåpet är eller om vi kan lösa det på något annat sätt och hur vi i såfall kan hitta på något med utrymmet under trappan. Ovanför blir det som sagt öppna hyllor på pärlspontsväggar förmodligen.

En hel del saker är redan bestämda, andra är på planeringsstadiet och ytterligare några har vi inte alls tänkt på ännu… antar jag! Vi hade ju planerat färdigt köket till Ekenäs som vi skulle ha gett oss på i somras så därför har vi nu en hel del arbete gratis. Jag är glad att vi aldrig hann göra köket där eftersom det nog hade känts trist att göra samma här sen. Nu blir detta nytt fast vi tänkt på det länge.

Så här har vi tänkt materialmässigt än så länge.

Vi SKA ha:
*Köksinredning från Åraslövs snickeri till det vi behöver komplettera.
*Enkla innanförliggande spegelluckor med en låda ovanför varje.
*Hel rostfri diskbänk med två stora hoar från Laga Rostfritt (Jag gjorde ju en rejäl djupdykning i ämnet rostfritt för ungefär ett år sedan och den kan ni läsa här.)
*Pärlspont på väggarna (om det blir hela vägen upp eller 3/5-delar vet jag inte ännu)
*Målad plåtkåpa ovanför vedspisen och hällen.
*Kvadratiskt vitt kakel både runt spisen och hällen/ugnen samt på väggen bakom.
*Öppna hyllor ovanför arbetsbänken.

Jag VILL ha:
*Vägghängd blandare (en sån där klassisk som finns i många lägenheter)
*Kylen och frysen inbyggda på väggen mot skafferiet (så är man av med dem :-D)
*Målat trägolv.

Såklart finns det fler saker vi ska och vill ha men detta är väl det som jag först kommer att tänka på och det är det jag funderar mest på just nu.

Annonser

4 comments on “Kökstankar

 1. Asta skriver:

  Tänkte just skriva att ni kanske kunde ha kyl mot skafferiet när jag såg att du hade skrivit det.
  Har skrivit det förut, men skriver det igen. Tycker att det är kul att ni behåller överskåpen, för de är verkligen fina.
  En fundering framför det där förrådet under trappan – om jag nu fattat rätt- är att ha en arbetsbänk som går att lyfta som en gammal affärsbänk. Så att man kan lyfta upp arbetsbänken och då komma åt saker som står bakom. Att man har någon form av list på väggen som bär bänkskivan när man sänker ner den.

  • Sophie skriver:

   Mmm det är inte alls någon dum idé. Jag har funderat åt det hållet. Då kunde man ha en ”dold” dörr i pärlsponten och ändå komma åt där fast inte alltid. Det är nog den bästa lösningen om vi bara kan få bort kylen. Vi måste ju ha frysen nånstans också. Under bänkytan kunde pallen stå som krävs för att nå upp på översta hyllorna i skåpen.

   Jag gillar också skåpen, Och man kan verkligen inte klaga på kvaliteten. //Sophie

 2. Mamma skriver:

  Får kyl och frys plats bredvid varandra ”in i ” skafferiet? Då är ju de borta från golvytan. Dörr från hallen till skafferiet, visserligen några extra steg att gå för att komma in i skafferiet Spiskammaren är ju stort nog ändå. Astas lösning till skrubben och dold pärlsponts lucka verkar smartast.
  Vad är det du har mot badrumsväggen?

  • Sophie skriver:

   Ja det var ju så vi hade tänkt oss det, att vi skulle ha dörren till skafferiet i hallen istället men så mätte vi och det gick inte med både kyl och frys där. Fast nu har vi mätt igen och ändrat lite i placeringen och nu får vi in dem så de komer att bli där vilket underlättar mycket för resten av köket.

   Mot badrumsväggen ska det stå ett skänkskåp är det tänkt. Löst fast ändå likt resten av inredningen. //Sophie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s