Jordvärme


När nu pumpen var inkopplad och igång, fast den gick på elpatronen, så kändes det onödigt att ha 450 meter jordvärmeslang liggandes till ingen nytta i uthuset. 😀 Speciellt när Mats fick höra att det skulle bli snö och kallt. Han tog ledigt på fredagen för att hinna gräva klart dikena på åkern så att de skulle kunna lägga ner den på lördagen. Han hann bli klar men det tog hela dagen. Mats och hans bror har grävt under veckan innan också men det var en bit kvar.

På lördagen hade det snöat en del men det var ingenting att göra utan Mats, Evald och Tomas kämpade på hela dagen med att lägga ut slangen och Niklas kopplade in den i pumpen.


Så här såg det ut på lördagmorgon. Inte något jätteinspirerande väder att arbeta ute i direkt. Kallt och fuktigt och det småregnade hela dagen. I detta diket ska slangen läggas ner.


En lite närmare bild på såren på åkern. De läker väl men det ser inte roligt ut nu. Fast det har snöat en hel del sen detta fotot så nu är allt vitt och rent!

Som sagt hela lördagen och söndagen höll de på att gräva och rulla ut slang och lägga igen dikena. På söndagen var de klara. Så nu går pumpen som den ska med jordvärmeslangen. I två dagar stod den med en pump som pumpade runt köldmediet så all luft skulle försvinna ur systemet och nu är allt precis som det ska vara. Allt är övertäckt ute och allt är inkopplat där inne. Äntligen är den delen av utbygget helt klar.

På fredagskvällen isolerade Mats de elementrör som inte redan var klara och sedan la han tillbaka blinbottnen och jag skottade tillbaka sågspånen. Äntligen kunde vi få tätt mot grunden igen och slipper all kall luft som tagit sig in den vägen. I matrummet la vi tillbaka brädorna och sen parketten löst ovanpå det men i arbetsrummet la vi bara tillbaka plastmattan och de 3 lagren kork- och linoleummatta under den så golvet där är allt annat än jämt. Men det går att använda större delen av rummet ändå så det spelar inte så stor roll.


Här försvinner han in under huset… vissa jobb är jag definitivt inte avundsjuk på att Mats måste göra.

Vi hade från början planerat att dra värmerören i bjälklaget men det gick inte eftersom golvbjälkarna är infällda i syllen. Skulle vi gjort urtag i dem hade vi förändrat bärigheten så mycket att risken varit att de brustit. Därför valde vi att gå under blindbottnen nere i grunden. Då krävs ordentlig isolering på rören så inte all värmen försvinner ut i grunden.


Här ligger Mats under hallen och isolerar rör. Verkligen ett trevligt utrymme att arbeta på! 😀

Evalds rördragning är verkligen nåt speciellt. Idag drar man ju oftast slang men vi har blårör. Så som det gjordes förr alltså och det var så Evald ville göra det. Det kräver precision att arbeta med eftersom han måste böja rören exakt så de passar med kopplingar och allt. Det blir väldigt fint och när de är målade kommer man nog inte tänka på att det är ett nytt värmesystem.


Rördragningen till ett av elementen i matrummet.

Vi blev tvungna att ta upp några brädor i matrummet också och det var spännande eftersom vi inte visste vad som fanns under parketten där. Att vi skulle slänga ut parketten såsmåningom var vi helt överens om. Vi har därför funderat en del på vad som fanns under. Nu när vi lyfte på parketten, pappen och masoniten (som satt spikad med miljoner spik) kunde vi konstatera att det fanns ett brädgolv under. Ett obehandlat vad det verkar som och det har nog aldrig varit synligt. Det är fullt av spik efter masoniten men kanske går det att använda ändå. Vi vet ju inte hur resten ser ut men Mats tog upp de här brädorna så försiktigt han kunde så det gick att återanvända. Den yttersta gick inte att ta upp hel för de har klätt väggarna med tretex och masonite som står på golvbrädorna så Mats fick ta sönder en av dem. Han svor mycket över diverse byggnadsvårdslitteratur när han höll på att ta upp golven eftersom det där ofta beskrivs som så enkelt. Man kan bara lyfta på yttersta brädan så ligger den ofta lös. Sen kan man ta upp bräda för bräda utan att skada sponten… jo eller hur. Våra golv sitter iallafall rejält spikade i sponten och de sitter som sagt även fast under tretexskivor och masonite. Renovering av gamla hus är sällan så lätt som det beskrivs i framförallt Göran Gudmundssons böcker och man funderar en hel del på hur mycket praktisk erfarenhet han verkligen har!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s