Tävlingen är avgjord…eller oavgjord!


Som jag misstänkte när jag utlyste en gissningstävling om färgen i vår tvättstuga var det ingen som gissade rätt! Färgen jag har valt är väl den man kanske sist tänker sig att jag skulle välja nämligen… Jag fick många fina och bra förslag men inget är helt rätt även om några var ganska nära med ljusa färger.

Vi har målat vitt! Inte kritvitt men likväl vitt. Jag har blandat ut färgen med några procent grön umbra för att mjuka upp den lite och få den att täcka bättre. Kanske förvånande att jag valt vitt, jag som ogillar all denna vita lantliga inredning överallt men jag tycker ju om färgen vitt egentlgien och är det nånstans jag kunde tänka mig att ha den så är det just i tvättstugan. Och att jag har vitt på väggarna betyder inte att allt annat blir vitt också… 😉 Jag kommer färgsätta snickerierna och fönstren i annan färg och dörren är ju redan björklaserad. Golvet blir rutigt grått/grått och tvättförvaring och annat kommer inte heller bli vita (tror jag inte). Tidigt i våras såg jag en omgjord tvättstuga som var målad i vitt som jag tykte väldigt mycket om och den har hängt kvar i mina tankar hela tiden så när vi nu fick chansen att göra en tvättstuga som vi vill ha den så plockade jag fram den inspirationen igen. Ni ska få se så fint det blir.

Väggarna är målade med Ottossons linoljefärg som heter vit titan-zink. Jag har rätt nyligen gått över till Ottossons färg istället för Gysinges och jag är mycket nöjd. Tidigare har jag bara målat fönstren på Ekenäs med den så jag har inte kunnat jämföra så mycket men nu när jag målat pärlspontspanel är det väldigt uppenbart att Ottossons är väldigt mycket mer lättstruken och det är enkelt att inte få rinningar i pärlan. När vi målade hallen i Strömsnäsbruk var det väldigt drygt och trögt att få ut färgen eftersom vi målade outspätt. Jag upplever att det är mycket lättare att stryka ut denna färgen. Eftersom det är så stora ytor och utanför huset än så länge så valde vi faktiskt att hälla i ca 10% balsamterpentin i andra strykningen för att göra det ytterligare lite enklare för oss. Det var många år sedan jag målade med utspädd färg så det kändes väldigt konstigt först men visst blir det bra mycket lättare. Till sista strykningen (vi hoppas att tre ska räcka) så kommer färgen vara outspädd. Jag har inga bilder ännu men det kommer så fort vi fått städat upp där ute efter installationen av värmepumpen.

Vi hade tänkt måla panelen nere en gång för att slippa att det blir sprickor i sponten där trät lyser igenom men vi insåg att vi inte hade plats någonstans att lägga alla brädorna. Istället gjorde Mats så att han målade sponten på varje bräda efterhand som han satte upp dem. Det fungerade utmärkt och gick fort och vi har eliminerat risken för fula ränder. Taket hade jag bestämt att det skulle målas nere helt och hållet åtminstone för det finns inget värre än att måla tak med linoljefärg som ska dras på i tre lager. Det är så jobbigt att måla uppåt. Fast sen satte vi upp taket iallafall. Vi var tvungna att komma vidare och att bli av med brädorna som ligger i matrummet och försöka få lite ordning inne i huset. Nu är taket schellackat och väntar på målning.

Annonser

9 comments on “Tävlingen är avgjord…eller oavgjord!

 1. Emm skriver:

  Hittade precis hit via någon tråd på Byggahus. Vad kul det är att följa er renovering, det är inget litet projekt ni har gett er på. Jag kommer garanterat att läsa mycket här!

  • Sophie skriver:

   Välkommen! Alltid roligt med nya bekantskaper. Nej det är väl ett ganska stort projekt minst sagt men vi har en hel del vana och tycker (för dte mesta) att det är roligt 😀 Denna hösten har dock varit ett undantag för dte har varti så mycket på en gång. Men vi hoppas att det vänder nu. Hoppas du hittar mycket som du kan ha nytta av och tycker är intressant! //Sophie

 2. Hej! Jag beundrar er för att ni har orkar ge er i kast med en helrenovering av ett tredje hus. Vårt förra hus var en modulentvilla som vi renoverade allt man kan renovera, men det var ett ”lätt” hus. Nu har vi ett ”svårt” hus. Gammalt och vingt och snett överallt. Alla förändringar man ska göra får man göra från grunden, men det känns som att ni gör allt från grunden-grunden. Om du förstår vad jag menar :). Jag följer ert arbete med spänning. Efter vår tak och fasadrenovering kommer vi att ligga lågt ett tag, men sen hoppas jag på ett nytt kök!! Ha en trevlig kväll. Hälsningar Ing-Mari

  • Sophie skriver:

   Jo jag kan ibland irritera mig på människor som säger att de totalrenoverat sitt hus och att det gick på 3-4 månader och så visar det sig att de har tapetserat om alla rum och kanske bytt stommar och luckor i köket… det är absolut inget fel att göra så men om DET är en totalrenovering vad gör då vi? 😀 Vi hade väl egentligen inte ork utan det blev mer tvunget eftersom vi inte trivdes där vi bodde. Vi trodde ju att vi skulle bo där och det var tungt när jag insåg att vi skule börja om IGEN! Men vi vet ju också att det finns ett slut på renoveringen och nu gör vi den jobbigaste biten, när den är klar blir det både roligare och lättare. //Sophie

 3. Asta skriver:

  Ja, jag är ju också ett Ottossonfan, även om vi målat med Gysinges färg nu senast. Men jag fattar inte hur mycket grön umbra Gysinge måste ha i den färg som de kallar 2% grön umbra för den är inte vit. Den är ljusgrå. M tanke på att du skriver att du målat vitt fast med några procent grön umbra.

  • Sophie skriver:

   Menar du den som heter Grå Umbra? För den är ju verkligen grå. Jag kan ju tydligt se att min färg inte är kritvit om jag jämför med den rena vita men den är hetl klart vit och jag har i en hel del grön umbra i min. Jag har inga exakta mått men jag ska ta och kolla upp det där nån dag. Hur det blir om jag blandar med 2%. Du kan ju se nu i inlägget om värmepumpen att det är vitt i tvättstugan och inte grått. Konstigt att deras då skulle vara så grå med bara 2% //Sophie

 4. Maria skriver:

  Haha… ja det var faktiskt oväntat med vitt! =)
  Jag tror det kommer bli jättefint. Smart att måla sponten så där, det ska jag komma ihåg tills vi sätter upp vår panel, vi lär vara i samma sits om plats o tid så panelen kommer säkert upp ”förtidigt” även här.

  • Sophie skriver:

   Ja det fungerade väldigt bra att måla så. Vi gjorde likadant nu när vi satte upp taket i badrummet. Enkelt och man slipper ränder. JAg vill ha en ljus och fräsch tvättstuga och det kommer dte att bli. Jag längtar tills jag kan vika min tvätt där… 😀 //Sophie

 5. Asta skriver:

  Nej – det är grön umbra. Den är köpt på Gysinge och heter 2% grön umbra. Och den är helt klart ljust grå. Inte jättegrå, men den är absolut inte vit. Dina väggar ser helt klart vita ut. Så inte våra. Kan ses t.ex. på det här inlägget om förstugan där färgen, åtminstone på min dator, stämmer ganska överens med verkligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s