Takläggning


Det pågår takläggning på utbygget vilket är väldigt spännande. Det är ett hantverk som vi inte gör själva utan har tagit hjälp till. Tyvärr har arbetet som skulle varit klart för länge sedan inte ens kommit halvägs. Det beror dock inte på oss eller Rasmus som gör jobbet utan på vädrets makter. Det har regnat och regnat i evigheter nu känns det som och så länge det regnar och är blött kan han inte göra klart eftersom det inte får bli fukt mellan papplagren.

Som jag skrivit om innan har vi valt att lägga listtäckt tak på utbygget. Såsmåningom kommer även taket på resten av huset att få samma sorts tak. Vi trodde först att tegel var det ursprungliga men såg sen att under de betongpannor som ligger där idag fanns ett gammalt papptak. Ett papptak ger ett fantastiskt luftigt och lätt intryck och det passar utmärkt till resten av huset så som vi tänker oss det när det är färdigt. Vi tycker också att det är roligt att lägga just ett listtäckt tak eftersom det idag är mindre vanligt att det ligger på äldre hus. Dessutom ser listtäckta tak idag inte ut som de gjorde för 100 år sedan. Vi ville att taket på utbygget skulle bli likadant som originaltaket på huset varit och därför är avstånd och storleken på trekantslisten viktig. Idag använder man som standard bredare avstånd mellan listerna och man använder mycket mindre lister. Rasmus som lägger taket hade inga problem med att ändra efter våra önskemål och kom med flera smarta lösningar och egna idéer på hur man skulle få till det rätt. Av det vi sett honom göra hittills så är vi supernöjda. Han är nogrann och det blir snyggt. Han tyckte det var ganska roligt också att få lägga ett tak efter gammal förlaga för det hade han inte gjort innan. Listerna ligger med ca 50 cm mellanrum och de är ganska grova. Även om de detaljerna stämmer med förlagan så lägger han inte taket likadant som förr eftersom han svetsar alla skarvar istället för att spika. Han gör också ett annorlunda avslut på trekantslisterna som vi valde istället för det som är gjort på huset så där frångår vi originalet. Detta blir mycket finare och ser mer hantverksmässigt ut än det gamla som inte alls är snyggt. Det kan ju vara så att det är en slarvig hantverkare som gjort taket från början, inte vet jag, men det fanns ju faktiskt dåliga hanverkare förr också… 🙂

På stora taket kommer vi att sätta ståndrännor (vilket är en regel inklädd i papp) och på så sätt slippa hängrännor. Det kommer bli jättebra där och göra taket precis så där tunnt och lätt som det ska vara, men på utbygget som är så flackt kommer vi att ha vanlig hängränna och stuprör. Annars hade man inte sett listerna alls utan bara ståndrännan. Vi har denna gången beställt 4-tums rännor och rör i aluzink. Vi fick ju tag i galvaniserade rännor till Ekenäs men de har slutat tillverkas eftersom Plannja inte kan ge samma garanti på dem som på deras andra produkter. Väldigt irriterande sätt att se på det tycker jag. Det är väl bara att ha en annan garanti på den produkten då om det nu är det som är problemet. Jag skulle helst velat ha galvaniserade men vi kommer att måla dem här så därför lägger vi inte ner så mycket energi och pengar på att få tillverkat av en plåtslagare just nu. Det kostar så mycekt mer och det är det inte värt när man sen ska måla över dem.

Nu hoppas vi på bättre väder så att taket kan bli klart…det ska bli så spännande att se slutresultatet.

Annonser

4 comments on “Takläggning

 1. MrsUniversum skriver:

  Papptaket med trekantlister tror jag blir jättefint!
  Här hade vi samma erfarenhet av hängrännor, finns ej prefab i galv, bara i aluzink. Men målning på aluzink lär inte gå så bra. Här får de förbli omålade.

  • Sophie skriver:

   Ja det ser verkligen bra ut än så länge även om vädret gäckar oss hela tiden. Vi hittade ju prefab till Ekenäs men de finns ej längre som jag skrev vilket grämer mig. Jag visste inte att man inte kan måla på de i aluzink, trodde det skulle gå efter något/några år. Hmmm… då får de kanske förbli omålade. Jag har inte sett dem ännu men Mats säger att de är snygga för de är smalare än standard, så de kommer nog inte störa i vilket fall. //Sophie

 2. Asta skriver:

  Ståndränna, är det samma sak som fotränna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s