Vindsröjning!


Vi har städat vinden. Några veckor sedan nu men det blev akut nödvändigt eftersom vinden skulle sprutas med cellulosa (och det skulle göras samtidigt som utbygget sprutades och därför var det bråttom) Vi hade kollat där uppe tidigare litegrann och visste att där låg lite grejor men det visade sig vara en hel del när det kom till kritan! Vi passade på en dag när barnen var hos min mamma så de slapp vara med om att hela huset blev smutsigt och vi slapp hålla dem från alla ”intressanta” saker som vi slängde ner. Flera säckar med kläder blev det. Det låg rockar och kappor nertryckta lite varstans runt kanterna och murstocken bland annat. Förutom kläderna låg där ett expansionskärl som var bortkopplat, brädor, en gammal elcentral och en del annat skräp och sen en flaska konjak, men jag är ju tveksam till att det är det som är i. Finns det ofärgad (eller ljusgrön)konjak?


Konjak? Är den fin nu då om den legat lagrad där uppe i många år? 🙂

Vinden är ”isolerad” med sågspån men det ligger inte mer än 10-15 cm så det har nog inte gjort någon avsevärd skillnad. Förutom att vi ser fram emot en vinter där det kanske ligger kvar snö på taket tycker vi även att det ska bli skönt att inte ha bastu på ovanvåningen på sommaren.


Bara skräp!

Förutom då alla dessa kläder och brädor så hittade vi även en vävstol. Jag är inte så bra på vävstolar så jag har ingen aning om ifall den är komplett men jag skulle tro att de inte hade sparat den annars för det mesta som finns här är ju sånt som de ansett för fint för att slänga men ändå inte velat använda längre. Den är gjord helt i trä, alla pluggar och tappar och till och med hjulen där nån tråd ska löpa är i trä. Det skulle vara jättekul att sätta ihop den men jag vet inte hur man gör. Kanske kan man hitta nån som kan. Nu ligger den ialalfall fint lavad i en av kattvindarna istället i väntan på hjälp!

massa delar… stort pussel!

även pallen finns kvar.

Ju mer jag tänker på det så är det nog så att de stora sidodelarna faktiskt inte låg på vinden utan att dessa delar passar ihop med dem som jag sett ligger ute i boden. Kanske gick inte hela att dela när de plockade ner den. Förre ägarens fru berättade att Selma som bodde i torpet med sin man hade sin västol ståendes i köket där. Kanske är det den jag nu hittat…

I torsdags för en vecka sedan var det så dags för isoleringsfirman att komma. De kom när jag var på jobbet men Mats körde hem och släppte in dem. Nu är både taket på utbygget och taket på huset isolerat med 30-40 cm cellulosa. Det ser riktigt bra ut. I utbygget kan vi ju se isoleringen underifrån eftersom vi där har satt plast i taket och det ännu inte finns något anant tak där. Man kan se att det är tidningspapper för det syns små textfragment och på nåt ställe en och annan häftklammer. Jag var uppe på vinden och kollade också och det är en väldigt behaglig isolering. Mjuk och kramar man ihop den så blir den direkt fluffig igen. Nu efter en vecka kan vi redan känna att det är skillnad. Dels kan vi nu ha värme på i utbygget men även inne i huset som vi värmer med elelement är det skillnad. Och faktiskt ganska stor skillnad. Vi trodde nog inte det skulle märkas SÅ tydligt. Vi har en fläkt på ovanvåningen som går på kvällen men som vi stänger när vi går och lägger oss och sen har det tidigare hunnit bli kallt till morgonen igen men nu håller det nästan samma temperatur när vi går upp. Innan skiljde det ca 6-7 grader och nu bara nån enstaka. Det känns som väldigt väl investerade pengar för vår del.

Lite som en rejäl vinter… ser ut som mängder med snö. Och värmer gör ju faktiskt snö också…

I förgrunden till vänster på bilden syns en bit stenullsisolering. Det har vi virat runt murstockarna längst ner för att det inte ska finnas någon risk att cellulosan tar fyr. Det var på rekommendation från isoleraren som var här.

Annonser

5 comments on “Vindsröjning!

 1. Joakim skriver:

  Kommer ni fortfarande åt att inspektera? Hur gjorde ni med ventilationen?

  • Sophie skriver:

   Vi har fortfarande kvar luckan upp till vinden innifrån huset men har byggt en sarg runt om den så inte isoleringen ramlar ner när man öppnar. Så vi kommer med andra ord utan problem upp för att kolla. Och tanken är att vi ska hålla koll på om det händer nåt däruppe. Men jag var i lördags på en mycket intressant föreläsning om isolering i gamla hus som bekräftade det vi själva tror på. Vi har ingen luftspalt i takfoten och har bara lagt isoleringen ovanpå befintlig spån. I gavelspetsarna finns det borrat hål ut men det är enda ventilationen. Vi tror att det är bättre att ha det med så lite ventiltion som möjligt eftersom det är ett material som kan ta upp och avge upp till 30% av sin egen vikt i fukt utan att ta skada. Vi kommer dessutom att värma utrymmet med hjälp av de två murstockarna såsmåningom och då kommer det inte bli så stor skillnad i värme. Jag kommer snart redogöra för vad föreläsningen gav i frågan //Sophie

 2. Joakim skriver:

  Klokt tänkt! Vi har heller ingen luftspalt vid takfoten och minimalt med ventilation för övrigt och det fungerar utmärkt.

  Ni kan ju lägga upp en termometer på vinden om ni vill ha lite koll. Så länge det är några grader varmare än ute så borde det inte bli några problem.

 3. Per Kroon skriver:

  Vad skönt att läsa hur ni isolerade vinden. Vårt hus saknar också luftspalt i takfoten och vi har inga ventiler i gavlarna, dock en i en skorsten vilket därmed ger en tämligen begränsad luftomsättning på vinden. När jag pratade med kommunens energirådgivare så ansåg han att det bästa var att ta bort spånet, lägga dit en fuktspärr och på med 500mm mineralull, minst. Därtill ta upp rejäla ventiler i gavlarna. Eftersom vi inte har mögel på vinden och huset är mer än 100 år gammalt så är jag inte helt pigg på att bygga om med en ”modern” konstruktion. Det blir till att isolera med cellulosa här också. Men jag tänker göra ”promenadstråk” så att jag kan ta mig till den bortre skorstenen utan att pressa ner isoleringen. /P

  • Sophie skriver:

   Nej jag är också tveksam till att göra försöka göra om ett gammalt hus till ett modernt. Det som funkar bra på ett nytt är inte givet på ett gammalt. OCh har man ett hus med bra klimat på vinden tycker jag det känns mer nervöst att förändra det faktiskt. Vi är jättenöjda med vår isolering och det är helt torrt och fint på vinden fortfarande. Vi har en vindslucka så vi kan kolla hur där ser ut lite ibland. Det är smart med nån sorts ”promenadstråk” vi har också lagt ut det så man kan nå skorstenarna. Det finns energirådgivare som är insatta på gamla hus, jag var på ett seminarie om isolering i äldre hus och där var en som faktiskt hade kunskaper men oftast går de bara efter schablonvärden och de normer de fått lära sig ska gälla för alla hus tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s