Rena element och orena element…


Ja förutom att vi håller på med utbygget som tar all Mats vakna tid och en hel del av min i anspråk så har Evald nu också börjat på att dra det nya värmesystemet. Här fanns ett vattenburet värmesystem sen innan men det är väldigt underdimensionerat och inte i bra skick alls. Evald vägrade koppla in vår nya värme på det systemet för han litar inte på att det håller längre. Elementen som sitter på nedervåningen är nån modell som är helt plan framåt och sen har vågade värmeflänsar på baksidan, krångligt att förklara men ni ska få se. På hela nedervåningen sitter bara 5 element varav ett mindre i hallen. Husets bottenplan är på 96 m2 och med värmepump skulle det långt ifrån räcka eftersom man inte kommer upp i så hög temperatur som om man eldar med ved, olja eller pellets till exempel. Vi har ju tänkt ha värmepumpen som grundvärme och sen komplettera med vedeldning i kaminer och kakelugnar men än så länge finns inga sådana och huset måste kunna värmas ändå. De gamla värmerören går i bjälklaget och ett krav från min sida har varit att de ska göra det igen. Jag vet att det är bra att dra dem synligt för eventuella läckor men jag vill absolut inte ha dem på väggarna för det stör mig så mycket. Jag vet också att det innebär en hel del ingrepp på huset att dra dolt men eftersom vi ändå ska ta upp golven och fylla på isolering och det redan är draget där en gång så anser jag att det är ett mindre problem.

För att Evald skulle kunna börja var vi alltså tvungna att ta upp golv. I badrummet räckte det med ett mindre hål så de nya rören kunde kopplas på rören som kommer från utbygget, sen fick vi offra golvet i skafferiet som ändå var ett väldigt smalt undergolv inlagt senare när de delade av det rummet till just skafferi och badrum. Skafferiet använder vi heller inte nu så där spelar det inte så stor roll. Vi kommer lägga ett nytt trägolv där sedan. Så långt är allt frid och fröjd. Från skafferiet fortsätter rören till arbetsrummet. De passerar under garderoberna vilket inte var några problem och ska sen vidare i bjälklaget. Här var vi tvungna att ta upp golvet och eftersom vi redan från början kollat under mattorna som ligger där och konstaterat att det rörde sig om ytterligare ett undergolv så tyckte vi att det ändå var ok att offra även det eftersom vi inte hinner ta upp golven hela just nu när vi har så mycket annat att göra. Alltså var planen att vika undan mattorna och såga upp en ränna på 45 cm längs ytterväggarna och framför dörren till hallen så även elementet i hallen kunde nås. När vi påbörjade detta visade det sig dock att vi hade haft fel. Första två metrarna av golvet (där vi hade tittat) var ett nytt undergolv men resten var det gamla originalgolvet med bredare brädor. Jättetråkigt och både jag och Mats har våndats över det här men det fanns inget annat alternativ än att göra som vi hade planerat.


Gammalt golv som visserligen är fläckigt och delvis har limmad matta på sig men ändå…

Golvet är inte speciellt fint och det har till skillnad från golven på ovanvåningen aldrig varit fernissat så jag vet inte om det ens varit synligt nån gång men det hade nog gått att göra vid det. Vi vet inte hur det ser ut mer än längs med kanten så det kan ju vara förstört på mitten men det troliga är väl att det inte är det. Iallafall kommer vi senare att ta upp resterande brädor hela och använda dem till exempelvis skafferiet som behöver nytt golv och till hallen som kanske kommer behöva ett par nya brädor beroende på hur det går med dragningen av värmerören där.


Så här bor vi… härligt va?

Efter att Mats nu sågat upp golvet är det fullständigt kaos här hemma. Vi har sågspån överallt vilket inte går att undvika med 7 katter, en hund och två barn förutom oss själva. Katterna håller vi mestadels instängda i vardagsrummet, matrummet och köket dock så att de inte ska använda sågspånen som toalett. För att kunna ta upp golvet var vi även tvungna att flytta de saker vi haft i arbetsrummet till vardagsrummet och matrummet och de rummen har trots allt varit iordningställda innan och fullt användbara. Nu har vi mängder med pärlspont liggande i en hög (väggar och tak i både badrum, tvättstuga och hall så det blir en hel del brädor av det) dessutom har vi innerdörrarna till utbygget ståendes där samt utdragssoffan som stod i arbetsrummet och en del annat som ska flyttas ut i utbygget så småningom. Skrivbordet och datorn har också fått flytta på sig. Kvar står det stora narniaskåpet och nåt annat mitt på golvet. Hoppas att Evald snart blir klar så vi kan få ordning igen.

För att kunna koppla in elementet i hallen, där vi kommer använda det element som redan sitter där, var vi tvungna att ta upp ett hål i väggen. Gissa om jag är glad nu att jag inte hunnit tapetsera i hallen. 🙂

Så elementen då? De som satt i arbetsrummet och vardagsrummet/matrummet på nedervåningen är som sagt för få för att kunna värma bra så vi bestämde oss för att köpa andra. Eftersom vi för tillfället har alldeles för mycket att göra och inte alls tillräckligt med tid så köpte vi helt nya element, vi ville ha sektionsradiatorer eftersom de är effektiva och fina. Dessutom sitter det redan sektionsradiatorer i köket och hallen där nere och i Anton och Majas rum samt vårt sovrum där uppe. Lenhovda Radiatorfabrik tillverkar nya som ser ut som gamla så såna fick det bli. Viserligen är de bra mycket dyrare än att leta upp begagnade på Blocket men så får man dem färdigmålade vita och slipper skrapa och måla och hålla på och denna gången gick det före priset för vår del. Vi köpte via Rinkaby Rör som har bra pris på det mesta innom VVS. De är verkligen jättefina, och RENA!


Fortfarande inplastat men visst är det fint? Bortse dock från allting runt omkring 😉

Vi har varit ute och rivit i panelen utvändigt och mätt och haft oss för att vi ska veta var de ska placeras. De måste ju hamna rakt under de nya fönstren sen när vi sätter i dem där fönstren suttit från början. Vi tror och hoppas att vi fått det rätt.

De gamla elementen såg ändå rätt okej ut så vi tänkte använda dem där uppe. Där finns bara två element i de 4 rummen så vi måste komplettera. Genom att flytta upp elementen sparade vi ju iallafall lite pengar tänkte vi, men när nu Evald plockat ner ett av dem och vi såg hur de såg ut på baksidan där flänsarna sitter var vi inte så sugna på det längre. Det får bli begagnade element där när det är dags för värme där, eller nya där också om vi inte har tid.

30-års (minst) damm och smuts!

Man får ofta höra att sektionsradiatorer är så opraktiska för att de inte går att hålla rena och att det samlas smuts mellan sektionerna men jag tycker det är precis tvärtom. De är ju verkligen lätta att städa eftersom man kommer åt överallt med dammsugaren. Vanliga standardelement idag är ju mycket svårare och när man ser hur de gamla som hade hel framsida såg ut på baksidan blev man ju verkligen ännu mer övertygad om vilken sorts element som är att föredra.

Annonser

10 comments on “Rena element och orena element…

 1. Lina skriver:

  Vi håller på med ungefär samma sak, gräver för jordvärme och ska installera ett vattenburet system istället för den direktverkande el vi har idag. Vi har också valt att dra alla ledningar dolt fast bakom golvsocklarna, men då har vi fått fräsa ur ett spår i väggskivorna först. Mycket pyssel blir det, men förhoppningsvis blir det bra och hyfsat lätt att komma åt om det skulle behövas. Vi är också på gång att beställa radiatorer via Rinkaby rör från Lenhovda, vi har ju ett problem i och med att det är så kort avstånd mellan golv och fönster, men nu har vi hittat en lämplig storlek och jag tror att det kommer att bli riktigt bra och varmt!

  Ha en trevlig helg!!

  • Sophie skriver:

   Lina: Bra att sätta dem bakom golvsocklarna. Går inte här eftersom vi då skulle få spåra i timret och det vill vi inte. Blir trots allt mindre ingrepp om vi tar upp golvet. Vi lägger dem delvis under blindbotten och delvis mellan blindbotten och golv men det är bara golvet i arbetsrummet och skafferiet som vi får byta. De är verkligen fina de nya elementen från Lenhovda. Vi hade också problem med att få plats med dem för fönstren vi ska ha sen ska ju sitta annorlunda än dem vi har nu. Lycka till med ert arbete.

   Angelica: Ja nu har vi faktiskt lyckats få lite ordning på ovanvåningen också så vi ”bor” där men där finns ju varken kök eller badrum så vi måste ta oss genom arbetsrummet också. Men det är ju övergående och snart är det nog klart.

   Mamma: Jo jag är ju van men jag tycker inte det är kul med sågspån överallt ialalfall. Särskilt inte när man har 5 12 veckors kattungar som ska vara överallt samtidigt hela tiden! Och jag vet att du alltid sagt så om sektionsradiatorerna och jag har väl aldrig sagt emot dig… på just den punkten åtminstone!! 😉 //Sophie

 2. Angelica skriver:

  Åh, vilken härlig röra. Känner för er!
  Vi ska också lägga ner rör i golven och på nedervåningen river vi för fullt. Där ska göras om helt så alla golv ska ut vilket fall som helst. Men vi slipper bo i röran då vi än så länge har en avskild lägenhet på övervåningen!
  Hoppas det går fort att få ordning igen!! Lycka till med fortsatt arbete.

 3. Mamma skriver:

  1 Men du är ju van vid renoveringsröra sen hela din barndom – så det är väl inget problem 🙂
  2 Har jag ju sagt hela tiden – att sektionselement är bäst! De går ju att få rent bakom till skillnad från hela 😦 Bra att det finns nytillverkade.

 4. Mamma skriver:

  Ha ha – där har du en poäng – som vi är överens om 🙂
  Nu är förresten kökshörnan slammålad och gul å fin igen – ska våga mig på ett tunt lager linoljefärg på foderna så det torkar trots väderleken

  • Sophie skriver:

   ja det går att måla linoljefärg även vid kallt väder men du bör spä lite mer så det har lättare för att torka. Sen bör du måla minst två lager för annars kan det första lagret bli dåligt innan våren.//Sophie

 5. Mamma skriver:

  Klar, va snyggt det blev! Målar om några dagar igen – precis som du sa 🙂

  • Sophie skriver:

   Drömde om kökshörnet för nån natt sedan… det blev bra! Men jag förstår inte varför ni använt plastfärg innan och målat i flera centimeter tjockt lager… för så var det i drömmen! //Sophie

 6. Stefan skriver:

  De ”gamla” platta/flänsade radiatorerna: Kan man inte vända dem in- och ut, dvs platta sidan inåt väggen och flänsade sidan ut åt rummet? Då skulle de kanske fungera i en verkstad el likn där man kan blåsa rent mellan flänsarna med tryckluft nu och då. Bara en tanke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s