Dags att sammanställa sommarens husprojekt!


Egentligen skulle ju detta gjorts när sommarlovet tog slut vilket är ungefär två månader sedan men det har helt enkelt inte hunnits med även om det legat och gnagt i bakhuvudet ett längre tag. Vet inte om någon av de andra bloggarna som var med i utmaningen har sammanställt för jag läser inte alla men här kommer min sammanställning iallafall. Vill ni läsa hela inlägget finns det här

Först listan på det vi skulle göra under sommaren…

Vår lista för sommaren 2010:

*Bygga ny tvättstuga/grovingång/badrum (vilket inte kommer vara klart förrän till jul tidigast)
– Riva den befintliga utbyggnaden
KLART!
– Gräva bort grunden till utbyggnaden KLART!
– Koppla bort värmen KLART!
– Dra om vattenledningen in i huset och flytta vattenmätaren inne DELVIS GJORT
– Gräva ner slang till värmepump
– Dra om en del av värmen så att vi kan koppla in värmepumpen
(jag vet inte hur mycket av detta vi kommer hinna i sommar men vi ska åtminstone försöka hinna riva klart och få ny värme i huset.)

Förutom det ovan som vi faktiskt hann så har vi ju ändrat lite i ordningen och istället för att gräva ner slang och koppla in värmen hunnit gjuta ny platta, sätta upp väggar, dra alla rör och slangar i golvet och satt alla takstolar, lagt råspont och fått på papp på taket, dessutom är väggarna pappade och isolerade och all gles för den invändiga och utvändiga panelen är uppe. Alla eldosor och rör är dragna och mellanväggarna är uppe samt gipsen och råsponten är på plats i badrummet. Fönstren som ska sättas i är iväglämnade till snickaren som ska göra karmar och ska levereras om ca 2 veckor och taket är förberett för att ett företag ska komma och blåsa cellulosa där inom 3 veckor.

* Rensa ut alla möbler och saker som vi inte vill ha kvar NÄSTAN KLART!
Två förråd är kvar på ovanvåningen som vi inte har koll på ännu fast vi har ju bara flyttat ut alla möbler i torpet så vi har ju inte blivit av med några för det har det inte varit tid till.

* Renovera finhallen
– riva ut en garderob ÅNGRADE OSS OCH BEHÖLL DEN
– riva tapeter och sätta upp nya DELVIS
– måla taket BEHÖVDES INTE
– slänga ut plastmatta och måla trägolvet under (om det går att ha) HALVVÄGS
– sätta nya golvlister (eftersom de är utbytta mot smala) DELVIS
– skrapa färg från resterande originallister KLART!
– måla snickerierna med linoljefärg BARA SCHELLACKAT
– inreda / möblera hallen HA HA HA HA! 😀

Jag har kommit en bra bit på hallen men klar är den ju inte. Det har fokuserats på utbygget som måste bli klart så fort som möjligt. Vi trodde ju först att vi skulle kunna ha kvar värmen ett tag till men det gick inte så prio ett nu är att få huset varmt igen. Dessutom behöver vi verkligen nytt badrum och tvättstuga betydligt mer än en finhall så den har fått stå tillbaka en del. Men tapeterna är nerrivna och nya inköpta, Trägolvet var fint men behöver behandlas om, det blir fernissa men det går inte att göra nu för vi har bara en ingång. Garderoben behåller vi så länge och taket behövde inte målas vilket var skönt. Snickerierna är jag klar med så långt som till målningen.

* Få styr på trädgården
– gräva rabatt till mina växter som följer med i flytten
KLART
– klippa och rensa bland allt överväxt DELVIS GJORT
– få ordning på gräsmattan igen DELVIS GJORT
– såga ner träd som växer nära gamla huset DELVIS GJORT

Trädgården har jag jobbat en del med men det har mest blivit gräsklippning och att ta ner en del träd runt gamla huset och ett uthus. Jag har också grävt en rabatt till mina plantor så att de kommit i jorden inför vintern vilket är riktigt skönt.

* Utrota hästmyrekolonin som bosatt sig i södergaveln på gamla huset

Eftersom det visade sig att det var skogsmyror och inte hästmyror så behövde de inte utrotas. De trivs bara för att där är röta och äter inget trä så de är inte farliga för huset. Jag har alltid trott att hästmyror är de stora brunsvarta myror man ser i skogen och längs grusvägar ofta men riktiga hästmyror är helt svarta. Tur det i och för sig eftersom dessa nu inte gör något skada, jag ser ingen anledning att kriga mot dem och ha ihjäl dem när de inte stör oss eller förstör.

* Renovera skafferiet
– riva ut befintliga hyllor

– riva ner masonittaket och plasttapeterna och masoniten på väggarna
– ta ut plastmattan på golvet
– sätta upp pärlspont (om det inte finns bakom masoniten) på väggar och i tak
– sätta upp nya snickerier
– bygga nya hyllor
– måla allt med linoljefärg

I skafferiet har jag inte gjort någonting mer än att städa och slänga ut plastmattan från 80-talet. Vi insåg ganska snart att vi skulle bli tvungna att ta upp golvet i skafferiet längre fram eftesom vattenmätaren är placerad intill det och vi måste dra om rören som inte fungerar som de ska och vi har satt igen fönstret från 50/60-talet som hamnade ivägen för utbygget. Dessutom har vi nu ändrat på planlösningen en del så att dörren kommer flyttas och skafferiet bli lite mindre för att kyl och frys ska rymmas i köket på ett bra sätt. Detta gör att det inte är nån vits alls med att hålla på där inne för tillfället.

Det var hela listan och vad vi har gjort hittills. Inga projekt är klara och det finns inga före/efter bilder som är nåt att visa så det var väl en inte helt lyckad utmaning för min del 😀 Men så skrev jag ju också listan innan vi ens flyttat in i huset och innan vi bott in oss alls och det är ofta så att man ändrar sig efterhand och kommer på nya lösningar och saker som är viktigare än annat… Nåja. Alltihop ska ju bli klart nångång och då lovar jag visa bilderna på hur det var före och hur det blev efter.

Annonser

2 comments on “Dags att sammanställa sommarens husprojekt!

  1. Rebecca skriver:

    Hej hej, kanon kul att läsa din blogg, snubblade in på den nu i natt och har suttit ett bra tag nu =) Håller själv på att renovera ett gammalt hus, dock inte på er nivå. I allafall så fastnade jag speciellt för era golvlister som ni byter ut. Är nämligen så att mina föräldrar bygger om i sitt hus och är på jakt efter just sådan höga/breda golvlister ni sätter in. Såg en bild från ert förra hus och förstod det som att ni även planerat att ha liknande i detta hus. Skulle bli jätteglad för tips om tillverkare och dylikt. Tack på förhand!!

    • Sophie skriver:

      Hej Rebecca! Välkommen hit och roligt att du tyckte om att läsa om våra renoveringar. Tack för berömmet om våra golvlister som verkligen i dubbel bemärkelse är våra. Vi tillverkar dem nämligen själva. Vi tyckte det var alldeles för dyrt att köpa lister med de mått och profiler som vi ville ha till vårt första hus och skaffade därför en hyvel istället. Sen har vi hyvlat många meter både åt oss och andra. Vi har uppgraderat till en större maskin och startade i våras upp i liten skala med att sälja lister. Sen kom flytten och för tillfället ligger hyvleriet stilla. Vi har ingen bra verkstad just nu men i mellandagarna kommer Mats att sätta allt iordning eftersom vi själva kommer att behöva nya snickerier snart och då kommer vi även dra igång att sälja lite igen. Hör gärna av er om ni är intrersserade. Du kan maila på ekenasgard@hotmail.com //Sophie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s