Dags att uppdatera i isoleringsfrågan.


Ja det har dröjt lite mellan inläggen nu men det beror på att vi har jobbat på väldigt intensivt med utbygget. Det händer saker där varje dag och just nu har jag kunnat hjälpa till en hel del. Efter att jag skrev om isolering i förra inlägget diskuterade vi igenom våra val igen och bestämde oss för att välja vanlig isolering till utbygget. Det finns inget bra ekonomiskt alternativ och hur gärna vi än vill så kan vi inte bortse från kostnaden.

Precis som kommenterats efter sista inlägget så stämmer det att det inte är regel på att använda plast när man sprutar med cellulosa men det skikt man använder på insidan av isoleringen ska vara 5 gånger tätare på vägg och 10 gånger tätare i tak än vad skiktet utvändigt är. Vi har satt vanlig vindpapp utvändigt som är diffusionsöppen och det finns alternativ att sätta invändigt som släpper igenom fukt men den som Mats pratat med vill inte sätta utan plast för enligt honom har en del cellulosamaterial haft mycket problem med reklamationer där det sprutats isolering utan plast och utan luftspalt. Det har helt enkelt inte fungerat i längden att sätta utan tätskikt och då vill vi inte riskera att få problem när det rör sig om ett utbygge som verkligen kommer utsättas för fukt i och med både tvättstugans och badrummets placering där.

Alltså har vi satt upp plast i taket och det kommer att bli plast på väggarna också invändigt när skivorna är på plats. Det är inte ett byggnadsvårdsmässigt korrekt val men vi tycker att det är alldeles för dyrt att välja ekoisolering när den kostar så mycket. Det hade varit stor skillnad om det gällt själva huset. Där kommer det inte på fråga att använda plast och gullfiber till exempel. Kanske är det ett kortsiktigt val vi gör men så länge det inte finns bättre alternativ på marknaden är det svårt för oss att välja annorlunda.

Vi skulle gärna bygga helt ekologiskt men just det faktum att utbygget redan kommer att vara tätskiktat gör att vi inte tycker det är lika viktigt. Vi får se hur det blir i längden men faktum är ju att det inte brukar bli problem med vanlig isolering i en ny konstruktion där man enkelt kan se till att plasten är tät och hel.

Annonser

4 comments on “Dags att uppdatera i isoleringsfrågan.

 1. Asta skriver:

  Ja ibland måste ekonomi och tid också få styra. That’s life. Det är ju dessutom ett nybygge i just den delen.

 2. Maria skriver:

  Jag tycker ni gör helt rätt, det är ett nybygge och ni har ju verkligen funderat och rett ut alternativen, så det är ett beslut ni kan försvara för er själva också så jag tror inte ni ångrar er då.

  • Sophie skriver:

   Ja jag hoppas du har rätt Maria. Att vi inte ångrar oss senare. Man måste hela tiden göra val och ta enkla och svåra beslut. För vår del lägger vi hellre allt krut på huset i sig. //Sophie

 3. Tove skriver:

  Vi gör så att det som är nytt behandlas som nytt och det som är gammalt bevaras och behandlas som gammalt.

  I nya utbygganden har vi använt moderna material (annars borde vi ju ha timmrat den, för övrigt). I gamla huset använder vi traditionella tekniker och material.

  Det viktigaste ur fukt/mögelsynpunkt tror jag också är att inte blanda gamla och nya tekniker som ej funkar ihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s