Takfötter.


Faktiskt har vi inte bara ett golv utan vi har även väggar och takstolar. Mats har fått upp alltihop under förra veckan och i början på den veckan var det dags att sätta första takstolen. Vi hade bestämt oss för att kopiera takfötterna på huset även till utbygget men ta dem som sitter på takkuporna eftersom de är smalare än de som bär upp hela taket på huset och bättre stämmer överens med dimensionen på våra takstolar. Vi tyckte fötterna från början var ganska klumpiga även om vi insåg att de delvis var inbyggda av panelen och tilläggsisoleringen. Vi trodde att de fortsatte rakt in mot väggen från där de var inbyggda men när vi rev ner det gamla utbygget insåg vi att det verkligen inte var några klumpiga tassar vi hade. Tvärtom är de jättefina och när vi nu rivit ner på baksidan och kan se några hela tassar blir man ju så besviken över att man kan förstöra ett hus och dess detaljer så kapitalt som detta.


Nånstans i allt det bruna finns en tass… Tilläggsisolering förfular inte..nejdå inte alls! 😉

Här ovan ser ni en originaltass som är inbyggd. Man ser inte ens halva tassen, och det sitter likadana runt hela huset. På takkuporna sitter också samma fast nättare som sagt.


En hel tass. Så som de var tänkta att se ut och så som de ska få se ut.

På andra fotot ser ni en av de tassar vi fått fram. De är så fina, tänk att de gömts bakom panel så länge. Mats klättrade upp och ritade av konturerna på en tass uppe på en kupa (fast bara halva eftersom de ännu är inbyggda) och sen ritade han av även en av de större men det enda som skiljer dem åt är tjockleken på virket. Profilen är exakt samma och de sticker ut lika långt. Mats ritade sedan upp en taktass som var kortare än de i original för han tyckte det såg alldeles för stort ut med lika stort takutsprång på utbygget som på huset. Jag tyckte också att den han ritat såg bra ut men som tur var bestämde vi oss för att prova den på plats innan vi sågade ut…

När den väl kommit upp syntes det ju tydligt hur liten och futtig den såg ut så vi provade med precis samma storlek som de andra. Då såg det genast bättre ut. På fotot nedan kan man se den Mats först ritade (svagt iallafall kan man se pennstrecken) och sen hur den blev när vi sågade ut den större. Nu är alla takstolar som sagt uppe och i änden på alla finns en likadan takfot. De är superfina.


Viktig detalj!

Annonser

7 comments on “Takfötter.

 1. Storskrutten skriver:

  Hejsan,
  Jag har hittat eran fina blog genom min brors blogg solhaga. Jag och min man håller som bäst på att renovera ett gammalt hus i finland och det är så roligt att läsa om allt jobb ni lägger ner och se hur fint det blev. vi var helt oerfarna innan vårat projekt startade och lär oss hela tiden en massa. vi är väldigt intresserade av att renovera byggnadsvårdsmässigt trots att vårt hus är byggt 1960 och inte har så mycket värde att bevara… 🙂 Men dom dagar som arbetet känns övermäktigt är det väldigt kul att läsa om andra som orkar kämpa på och som får väldigt fina hem i slutändan. Titta gärna in på min blogg om du vill se vårat lilla skrutthus. jag kommer att följa erat arbete med spänning. Ha det bra!

  • Sophie skriver:

   Välkommen hit. Roligt med nya bekantskaper för det finns inte så många med byggnadsvårdsintresse. Byggnadsvård handlar mer om hur man renoverar än om hur gammalt huset är tycker jag. Materialval och utförande. //Sophie

 2. Jonas skriver:

  Hej, jag brukar titta in och följa ert bygge. Era takfotstassar ser väldigt fina ut! Vi håller på att planera ett nybyggt sekelskifteshus. Jag är därför lite nyfiken på vilken dimension era takfotstassarna har, 3×3″ ?

  • Sophie skriver:

   Hej! Tack för berömmet. Vi har ju kopierat dem av de som sitter på själva huset och det är ju byggt 1909 så formen är ju äkta sekelskifte. De är utsågade ur takstolarna och de är 3″7″. Om du vill kan jag se om jag hittar mallen vi gjorde så kan jag rita av den och skicka den till dig. Det brukar vara svårt att få till en mall efter bara ett fotografi annars tycker jag.

 3. Dan Johansson skriver:

  Hej
  Jag har liknande taktassar som jag behöver reparera. Vilket verktyg använder du för att såga ut tassen?
  Mvh Dan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s