Frigolit och annan plast.


Den här bloggen ståtar knappast med nån hög grad av byggnadsvård just nu och jag förstår om många misströstar när de ser vårt utbygge men det kommer byggnadsvård igen var så säker! Men just utbygget blir faktiskt byggt efter modern standard i stor utsträckning. Detta eftersom de kommer innehålla våtutrymmen som ändå kräver moderna material. På ytan både invändigt och utvändigt kommer stilen passa ihop med resten av huset men dolt är allt modern så det förslår. Vi har valt att fylla med makadam på marken och sen lägga frigolit som isolering på detta. Vi funderad lite på om vi ändå skulle göra en torpargrund men valde snabbt bort det eftersom vi vill ha golvvärme och vi effektivare kan tillgodogöra oss den med en rejält isolerad platta. Vi har lagt 30 cm frigolit och för att inte få en köldbrygga mot ytterkanten finns det frigolit även där. Detta innebär att vi kommer putsa på frigoliten sen utvändigt. Det blir spritputs som ändå ger ett fint utseende och kommer att passa till granitgrunden.


Det är många rör som ska kopplas ihop och dras till rätt plats… det gäller att inte glömma något och komma på det i efterhand när betongen är lagd!

I makadamen är avloppsrören nergrävda och även slang för inkommande och utgående el. Dessutom är rör lagda för att vi sen ska kunna dra in vattnet genom utbygget istället för som idag rakt in i en garderob i arbetsrummet. Vi vill samla så mycket som möjligt av vatten och avlopp i utbygget för att minska riskerna med läckor och problem. I frigoliten ligger vattenrören till badrum och tvättstuga och ovanpå slangen för den vattenburna golvvärmen. Bara plast och frigolit och sånt så långt man kan se alltså… och en del armering. Betongbilen är beställd och kommer inom kort så det är lite bråttom att armera klart.


Så här blir det. Massor med slangar och rör som sticker upp överallt och det är inte lätt att göra sig en bild av hur det ska bli men det känns ändå lovande än så länge.

Även om nu plattan blir gjord efter de riktlinjer som finns idag så vill vi ändå ha ett sunt boende och vi kommer isolera väggarna med cellulosaisolering för att kunna ha en diffussionsöppen vägg. Det blir ju våtskikt i badrummet såklart men resten av bygget kommer att kunna andas. Taket kommer också att sprutas med lösull. Vilken sort och hur har vi inte riktigt bestämt ännu. Vi står också i valet och kvalet mellan vanlig svart vindpapp eller den vita starkare windy som också är diffusionsöppen. Jag tycker att det känns bättre med pappen men den vita är mycket tåligare och går inte så lätt sönder. Det är en stor fördel. Jag vill dock ta reda på huruvida den innehåller plast eller ej…liten detalj men viktig ändå!

Annonser

3 comments on “Frigolit och annan plast.

 1. MrsUniversum skriver:

  Ja allt nytt är inte dåligt. Men det gäller att välja med urskiljning som ni gör.

  • Sophie skriver:

   Tack Mrs Universum. Vi försöker ju åtminstone göra bra val men ibland känns det som om man går lite väl långt i sin ambition i onödan liksom. //Sophie

 2. TorpSara skriver:

  Windy är en plastprodukt, men den är inte tät. Som fleece och annan polyester kan man ju jämföra om man vill (även om det inte är en polyesterduk). Den är trevlig att jobba med, och ffa om man har en fasad som vår var det guld. Men plast är det ju, onekligen. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s