Ännu mindre utbygge kvar.


Då var nästa etapp avklarad också. I förra veckan kom två av Mats kompisar som har grävmaskin hit och grävde bort plattan. Det är så vidunderligt skönt att nu kunna säga att det inte finns någonting alls kvar av bygget. Att säga att det inte finns några spår är att gå för långt med tanke på hur vår baksida ser ut just nu men iallafall. 😉

Plattan var inte armerad (vilket Mats hade kollat innan) så det var inga problem för dem att ta bort betongen. Under en första platta låg ett lager gullfiberisolering som rensades bort och sen ytterligare ett tunnt lager betong. Tyvärr regnade det rejält första kvällen de var här och de körde fast med traktorn och vagnen som de flyttade bort betongklumparna med. De fick komma tillbaka dagen efter och ta sig loss och sen göra klart. Andra dagen de var här hämtades även containern med trä och dagen därpå kom ett stort lass makadam som ska användas under plattan vi ska gjuta. Vi har nu hunnit få upp profiler så på bilderna nedan kan ni se hur stor (på ett ungefär) som den nya tillbyggnaden blir. Den hamnar cirka 50 cm innanför träprofilerna på alla håll.


Plattan är borta och profilerna på plats. Svårt att se hur det ska bli men den tidigare utbyggnaden gick längs med baksidan och rakt ut på gaveln 5 meter. Denna som vi gör kommer att gå längs med baksidan men även runt hörnet på huset liksom. Den kommer bara sticka ut 2 meter på gaveln så det är 3 meter mindre än tidigare.

Jag har inte skrivit så mycket om hur vi tänker göra men det kommer. Storleksmässigt blir det dock rejäl skillnad. Den utbyggnad vi nu rivit var på 50 kvadratmeter medans den vi ska göra blir på 25 kvadratmeter. En halvering med andra ord. Jag hoppas verkligen att den inte blir för stor och att den ser bra ut på huset men står man och tittar på den nu när vi satt ut den så ser den pytteliten ut i jämförelse…sen gör ju en del andra detaljer sitt till för intryckets skull också.


Här från andra hållet ser man ganska tydligt att den blir mindre. Den gamla gick ut dit där gräset börjar och denna kommer att sluta 50 cm innanför träprofilen.

Vår nya tillbyggnad kommer att rymma badrum, tvättstuga och köksingång/groventré. Det badrum som finns idag skulle kunna räcka men man går in i det rakt från köket vilket inte känns så trevligt och dessutom finns ingen plats alls för tvättstuga i huset. Dessutom behöver vi (efter att ha bott 3 år med bara en ytterdörr) verkligen en ingång för arbetskläder och stallskor etc. Det är inte kul att ha det på samma ställe som vardagskläderna och där gäster hänger sina saker. Tvättstugan kommer förutom tvättmaskin och torktumlare även innehålla garderober, alla våra kläder ska finnas här. Jag vill inte ha dem i sovrummen för det blir bara en massa extra spring med tvätt hela tiden. Sen kommer där även finnas ny elcentral, centraldammsugaren och värmepumpen samt vattenmätare och annat sånt pratiskt. Det ska bli skönt att samla det mesta vattnet utanför huset, det är bara köket som ligger intill som kommer ha vatten inne i huset samt en liten toa på ovanvåningen som troligen placeras rakt ovanför köket.

Vi kommer som jag nämde värma huset med värmepump. Vi ska gräva ner slang ut på vår åker och ha det som huvudsaklig värmekälla. Vi har redan vattenburet system i huset som dock kommer att byggas ut en del och sen är tanken att vi ska tillskottsvärma med kakelugnar och vedspis. Då har vi en värmekälla som klarar sig själv om vi åker bort och dessutom fixar varmvattnet på sommaren så vi slipper elda då och sen finns den i bakgrunden under den kalla årstiden när vi använder de andra värmekällorna istället så mycket det går.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s