Så ett fotografi…eller flera.


Det var för mörkt att fota vår originalmålade panel när vi fick fram den så jag fick ta kort igår istället. Vi har bara fått fram ca 2 meter brett och 30 cm högt av väggen så det är inte mycket man ser.


Bilden är klickbar om någon vill titta närmre!

Detta är alltså den lilla bit panel vi har fått fram, ser inte så mycket ut för världen men den gjorde oss glada iallafall. Nu återstår att ta reda på i vilket skick resterande panel är i.

De som bott här har nog varit ganska måna om att följa modets skiftningar vad gäller huset för de har bytt på utsidan ganska många gånger för ett hus som bara är 101 år.

TAKET: Taket har från början varit pappklätt, spikat med trekantslister. Vi vet inte vilken färg takfötter och underslag hade då. Mats som varit uppe på taket och tittat säger att det ser oförskämt bra ut. Senare har huset fått ett tvåkupigt tegeltak. Då var takfötterna och underslaget troligen vita. Tegeltaket låg kvar tills betongen lades på på 70-talet gissar vi. Nu är det alltså svarta betongpannor på taket och från början var takfötter och underslag då ljusgula (som tegelväggarna ungefär) men de har senare målats bruna.

VÄGGARNA: Från början målade med engelskt röd linoljefärg och troligen ljustgrå fönster, eller vita. Mellan 1943 och 1954 målades panelen om till vit eller ljusgrå. Vi gissar att den lilla utbyggnaden på baksidan gjordes i samma veva. Glasverandan har även den försvunnit någon gång mellan 1943 och 1954. Istället sattes en bred dörr i och det gjordes en tegelomfattning runt denna. Fönstren på bottenvåningen byttes och alla fönster målades röda. Fodren var vita. Man kan inte se på de foton vi har att man lagat i panelen fast fönstren bytts till mindre och verandan tagits bort. Någon gång innan 1971 målas fönstren om ytterligare en gång och blir nu vita. Mellan 1971 och 1978 byts fönstren på framsidan. Då sätter man i de två stora perspektivfönstren och klär huset med tegel. Samtidigt får ovanvåningen träpanelen som ännu sitter kvar och man gör en tilläggsisolering. Träpanelen målas från början röd.


Här är huset gråmålat/vitt och fönstren är bytta, de är röda. Tegelomfattningen runt dörren är gjord (med röd fog)och taket ovanför är slätt och enkelt i plåt. Granitgrunden är fortfarande synlig. Jag kan inte se några spår efter glasverandan å denna bilden fast det är originalpanelen som sitter kvar. Kanske gikc ytterpanelen in bakom verandan men man borde väl ändå sett märke i väggen då. Verandan har varit ungefär lika bred som kupan är.


Detta foto är taget 1971 och här är fönstret vitt igen.


Lite mörk bild men här är panelen upptill röd, inte brun som idag. Grunden har också putsats slät och målats grå. Altanen är byggd på baksidan men inte den stora utbyggnaden.


Fotografi taget 1978. Här ser man tydligare att huset varit rött upptill. Man kan också se att taket ovanför ytterdörren byggt på med brädor och att takfötterna var gula som teglet..

Sista fotot är taget av oss nu i sommar och här ser man vad som gjordes 1979. Då har panelen målats brun precis som takfötter och underslag. Taket ovanför dörren har byggts på med ytterligare lite detaljer och målats vitt. Skorstenarna har klätts med plåt vilket de inte var på kortet tidigare som jag inte vet årtalet på.

Under husets första 70 år 1909-1979 har det hunnit med 3 takbeläggningar, 3 fönsterbyten och 4 olika fasadutseende. Vårt stackars hus! Och nu ska det få vara med om en ny omgång. Förhoppningsvis tackar det oss sedan när vi har ”befriat” det… 😀

Annonser

3 comments on “Så ett fotografi…eller flera.

 1. Asta skriver:

  Oj vad mycket ni redan vet om huset!

  • Sophie skriver:

   Asta: Ja det är så roligt med detta huset eftersom vi fått tag på foton och massa information från frun till ägaren. Inget av våra tidigare hus har vi vetat så här mycket om. Det har varit jättesvårt att hitta nåt om dem, men nu finns det massor att ta reda på.

   MAria: Jätteskönt att kunna koncentrera sig på att välja bland linoljefärgskulörerna. VI ska snart måla upp lite prover på de färger vi (nog) bestämt oss för. Jag har själv tänkt på det där med planlösning flera gånger för det underlättar så mycketför andra att se det men det har inte funnits tid till att göra några ritningar ännu. Men det kommer för nu håller vi ändå på att rita på tillbygget… //Sophie

 2. Maria skriver:

  Vad spännande! Det är så roligt när man hittar spår och får ihop saker man vet verkligen stämmer. Vad skönt att ni fått fasadfärgen serverad, spännande att se vilka färger ni målar med sen!

  Det skulle vara kul att se planlösning på husen, även om man förstått en del genom dina inlägg, bara nån skiss eller så, det ger bättre bild av husen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s