Domen har kommit!


Och det är precis lika allvarligt som det låter. 😀 Idag har sotaren nämligen varit här och undersökt våra murstockar.

Vi gjorde ingen besiktning innan vi flyttade hit för de hade inte spelat så stor roll för oss innan hur de sett ut, med det menar jag att vi inte hade låtit bli att köpa huset på grund av att de varit i väldigt dåligt skick till exempel. De används inte idag till att värma huset så då är det mindre viktigt för tillfället iallafall. Men nu har vi iallafall fått dem besiktigade. Kändes som att vi ändå ville ha lite koll på vad som ligger framför oss. Vilka möjligheter vi har och inte har och vad vi behövde åtgärda i framtiden. Det är betydligt enklare att planera vår renovering också om vi vet hur många kanaler som finns och hur de går samt hur mycket jobb som behöver göras på dem.

Vi har två murstockar i huset. (Sen finns en i torpet och en i det gamla uthuset till grisepärekokargrytan :-)) Idag var det de två i huset som besiktigades. I den ena murstocken finns två kanaler. Vi gissar att det har funnits två kakelugnar på bottenvåningen och sen finns det än idag en vedspis ansluten på ovanvåningen till den murstocken.

I den kanal där vedspisen är ansluten kunde han komma ner till den anslutningen och sen var det stopp. Detta trodde han berodde på att de när de tagit bort kakelugnen på bottenvåningen fyllt upp med sand eller något för att det inte skulle bli en massa skräp i den. Förhoppningsvis kan vi ”bara” ta bort en del av den fyllningen och komma ner till den gamla anslutningen där kakelugnen varit. Det handlar inte om så lång sträcka eftersom kakelugnen ansluter uppe vid taket på bottenvåningen. Kanalen i övrigt såg fin ut så det lät ju riktigt trevligt. Den andra kanelen i samma skorsten går till den öppna spisen som murades på 60-talet. Här kom sotaren bara ner 4,5 meter innan det satt ett fågelbo ivägen. Han tyckte dock inte det såg så svårt ut att få bort så vi ska försöka rensa bort det och sen se hur det ser ut igen. Det har suttit nät på skorstenarna nu på sistone så det har väl suttit där ett tag. Vi vet ju inte hur länge nätet har funnits i och för sig. Fogarna i denna kanal var lite djupa men han tyckte gott man kunde provtrycka innan man bestämde om man behövde göra nåt mer med den. Vår plan är att kunna använda dessa två kanaler til två kakelugnar på bottenvåningen. Vi kommer att ta bort vedspisen på ovanvåningen eftersom där ska blir sovrum och det är inte så viktigt att ha en kamin på ovanvåningen där om det inte går.

Den andra murstocken är större och grövre och innehåller således fler kanaler. Eller egentligen bara en till. Där finns två kvadratiska och en rektangulär kanal.


Tre kanaler i den större skorstenen.

Alla kanalerna i denna skorsten viker av snett efter några meter och därför var det svårt för sotaren att se ordentligt även med kameran han hade. I den stora rektangulära kom han bara ner några meter sen var det stopp. Det tog stopp strax efter att den vikit av och han kunde inte se varför. Det kan vara att de fyllt upp den men det kan också vara där den tar slut så det har varit något anslutet till den där. I de två mindre kom han i den ena ca 7 meter ner och den trodde han hade varit kopplad till vedspisen i köket. Den andra tog stopp efter att den vikit av den också. Den ena av de mindre har en kanal som ansluter snett uppåt från ett av rummen på ovanvåningen men dne anslutnignen kunde han inte se. I denna murstock skulle vi vilja ha en vedspis till köket åtminstone och sen gärna en kamin i arbetsrummet. Kanske kan vi få en kamin där uppe också.

Nu ska vi rensa bort fågelboet och sen se om vi kan hitta några anslutningar som man kan provtrycka i men det kommer att få vänta ett tag för vi ska inte börja använda murstockarna på ett tag. De hade nog inte mått dåligt av att värmas upp dock för det luktade gammal källare i dem sa Mats när han var där uppe igår. Det regnar ju rakt ner i dem och de har stått helt ouppvärmda i många år… inte bra men vi hoppas de klarar sig något år till.


Det syns att det inte värmts upp och torkats ut här på ett tag. Det är ganska fuktigt och växer alger och mossa på tegelstenarna.

Domen blev inte så illa trots allt alltså. Vi kommer nog att kunna ansluta de värmekällor vi vill ha. Vi får se hur det blir när vi kommer så långt. Det är skönt att veta vad som kommer krävas på ett ungefär iallafall.

Annonser

2 comments on “Domen har kommit!

  1. Daniel skriver:

    Skönt att få lite klarhet vad som finns i hålen! Vi gjorde rent våra kanaler ( i den ena skorstenen) för ett tag sedan och hade efter en förmiddag två kajbon i en sopsäck och en väldigt smutsig inredning. Inte kul men nu funkar ventilationen som den ska och vi kan börja förbereda för kamin. Keep up the good work!

    • Sophie skriver:

      Det var verkligen skönt att få lite koll. Och det var ju inte så farligt! Nu ska vi också försöka rensa kajbo och sen får vi väl se hur vi går vidare sen. //Sophie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s