Naturligtvis!


Vi har tänkt tanken de senaste dagarna men ändå inte riktigt trott på det. Men nu när faktum står klart är det så självklart det kan bli egentligen.

Huset har under teglet kvar träpanel. Liggande, hyvlad och spontad. Det trodde vi och fick vi reda på då vi tog ner ett par av bärdorna under taket på framsidan. Panelen är vit. Det visste vi att huset varit vitt och vi har funderat på om det var ny panel ditsatt på 60-talet eller originalpanelen. Vi skrapade och fick fram mörkt trä, nästan rött. Huset har varit rött det visste vi. Vi tänkte ändå att det kan ha varit ny panel och nån grundoljning som gjorde trät mörkt åt det röda hållet.

Vi trodde inte de målat över originalfasaden som var målad med falu rödfärg med vit färg för det kändes svårt. Då måste de ha borstat och borstat innan de kunde måla…

Idag fick vi fram fakta. Det ÄR originalpanelen från husets byggår som sitter på plats fortfarande… den har aldrig varit målat med röd slamfärg däremot. Den har varit målat med engelskt röd linoljefärg!

Tänk så mycket lättare vårt beslut angående färgsättningen blev nu då. Vi behöver inte fundera på slamfärg egentligen för huset har aldrig varit målat med slamfärg. Nu blir det utan tvekan linoljefärg på huset som vi trots allt hade bestämt oss för. Men det blir inte rött igen!

Annonser

12 comments on “Naturligtvis!

 1. Helene skriver:

  Vad roligt!! Jag ser fram emot en ljus? mangårdsbyggnad och ett falurött ”torp” som lillstuga:-) Kommer bli kanon! Men det är tidsödande att skrapa och det sliter hårt på diverse kroppsdelar såsom handleder/armbågar etc även med speedheater och bra skrapor.

 2. Norrfrids Eija skriver:

  Ja en ljus mangårdsbyggnad med rödfärgade flyglar och uthus ser även jag framför mej.
  Men tänk om man kunde slippa skrapandet! Tidsödande var ordet, det är tredje sommaren vi skrapar vårt hus nu och än är vi inte klara! Trots speedheater och allt! Vi jobbar för kommande generationer, man får tänka så för inte nog med att det blir fint så kan huset andas nu!
  Lycka till med allt, jag följer med spänning ert arbete!

 3. TorpSara skriver:

  Tänkte väl det, gjorde vi inte. Med det taket och allt. HA!

 4. Mamma skriver:

  Håller med Helene – har hela tiden ”sett” ett vitt boningshus och undantag i rött . Nu väntar jag bara på beslutet om engelskt rött på fönster och dörrar 🙂

 5. Malin skriver:

  Perfekt:) Då kan ni lägga destumer tid på vår fula fasad;)
  Det GILLAR jag;)

 6. Lindekull skriver:

  Tänk vad härligt det är med självklarheter om inte förr så i efterhand! Underbart med orginal oavsett vart i huset det hittas! Nu är det bara att bestämma kulör och börja måla…. 😉
  Själva hittade vi BLÅ färg på verandan. Lite otippat faktiskt så jag tror att jag måste ringa någon.

 7. Sophie skriver:

  Ska verkligen bli kul att provmåla upp de kulörer vi har tänkt oss, ni ska få se senare vad det blev. Huset blir ljust, jätteljust men fönstren blir inte röda. Det kvittar hur gärna du vill mamam för vi kommer inte att ha röda fönster ändå… 😉

  Lindekull: Försökte flera gånger lämna en kommentar om din veranda på din blogg men lyckades inte. Hoppas du ser detta hrä. Utifrån ditt foto på den blåa färgen skulle jag kunna tänka mig att det är kimrök och vitt i nån blandning som använts. Blandar man kimrök med vitt blir det en grå färg som har stark dragning mot blått. Kolla länken nedan hur ett golv jag målade i vårt första hus blev med kimrök/vitt.

  http://ekenasgard.wordpress.com/2009/09/09/huset-i-stromsnasbruk-fortsattningen/

  //Sophie

 8. Daniel skriver:

  Bra val med linoljefärg! Vi gör dock det motsatta, går från en ljusfasad till en röd linoljefärg som motsvarar falurött så gott det går.

  • Sophie skriver:

   Daniel: Ja vi har ju dividerat och funderat och diskuterat flera gånger om hur vi ska göra. Det är så fint med falurött men det finns ju så många andra fina färger också och när vi nu fick klart att huset varit linoljefärgsmålat bestämde vi oss för aytt fortsätta på det spåret men byta kulör. //Sophie

 9. Mamma skriver:

  SUCK 😦

 10. Mamma skriver:

  Har bräckt bort panel i kökshörnan idag (du vet det behövdes pga brist på takrännor innan..) upptäckte då gamla återanvända brädor från när de byggde förstugan. Klart målade med Fali ljusröd – men när vi klädde om huset -84 så fanns liksom bara Falu rödfärg så jag har inte insett skillnaden då. Så alltså har ditt barndomshem varit målat i Falu ljus precis som ni gjorde på Ekenäs—tänkte bara att det kunde glädja dig…men jag ska måla den nya panelen i min gula slamfärg ändå !

  • Sophie skriver:

   JA men gul slamfärg är så mycket bättre än gul plastfärg så det är helt ok! 🙂 Fast finast hade det blivit med falu ljus ändå… //Sophie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s