Hallen så här långt.


Hallen är ju ett av de projekt som finns med på min ”att göra-lista” för sommaren. Eftersom det nu börjar närma sig skolstart och också dags att visa vad man hunnit med i sommar tänkte jag visa hur långt jag kommit i hallen iallafall. Det jag tänkt göra var följande:

* Renovera finhallen
– riva ut en garderob
– riva tapeter och sätta upp nya
– måla taket
– slänga ut plastmatta och måla trägolvet under (om det går att ha)
– sätta nya golvlister (eftersom de är utbytta mot smala)
– skrapa färg från resterande originallister
– måla snickerierna med linoljefärg
– inreda / möblera hallen

En del ändringar blir det dock. Det gäller hela listen men vi börjar med hallen. Vi hade ju inte fått tillträde till huset när jag skrev listan och efterhand kommer man på saker och lär känna huset. Som vi tänker nu kommer vi inte att riva ut garderoben. Dels eftersom vi bara har en ingång just nu och behöver någonstans att hänga arbetskläder etc och dels för att vi i såfall måste dra om en del kuloledningar som går runt garderoben och börjar man pilla i gammal el måste man ofta byta all. Det vill vi inte göra nu. Därför får den stå kvar så länge. Jag kommer inte heller att måla om taket. Det är i kanonskick och behöver inte målas.

Vad jag har gjort är att riva ner 70-tals tapeterna, under satt ytterligare ett par lager tapet. Underst satt en färgglad tapet som Anton tyckte mycket om.

Färgstarkt och roligt.

Dessa nyare tapeter är satta på masonite som spikats på alla väggar, under sitter två andra tapeter på pappspänning. Tanken nu är att låta masoniten vara kvar eftersom den är ett bra underlag för tapetsering och vi inte alls vet hur pappspänningen under ser ut. Desutom finns de äldre tapeterna kvar under då. Inne i garderoben sitter ingen masonite så där kan man se hur det sett ut från början. Runt alla foder och i alla hörn har det spikats på kvartsstav. Dessa har jag plockat bort och vips så blev fodren väldigt mycket mer definierade igen. Även om masoniten bygger lite så är de rejäla. Jag har också skrapat bort färglagren från fodren som är original. Överst satt en gulbeige färg i ett jockt lager som gjorde att många av profilerna försvann på fodret. Hade det inte varit så tjock färg kunde jag målat över men nu hade det bara suddat ut ännu mer av de fina profilerna. Under fanns en ljust grå färg och från allra första början har fodren varit mahognylaserade. Den gamla golvlisten som sitter kvar inne i garderoben är fortfarande laserad.

Jag kan ju inte låta bli att tänka att det ändå är ganska skönt att det inte finns mer originallister i huset än de i hallen och några till uppe eftersom det är så sjukt trist och tråkigt att skrapa. Nu har vi ett original att utgå från och kan ”fuska” genom att hyvla nya likadana istället för att slita ut oss med att skrapa. 😀

Mattan har jag också slängt ut. Det var ett företag i sig. Om det var enkelt att göra det i rummen där uppe så var det precis tvärtom i hallen. Plastmattan var limmad stenhårt på 30×30 cm linoleumplattor som i sin tur var limmade på masonite som var spikad med miljoner spik i trägolvet under. Jag slet och hade mig ett bra tag men när jag väl fått loss en masoniteskiva kunde jag dra upp de andra i hela sjok så då gick det ganska fort. Sen drog jag ur alla spik och som tur är har de använt små spikar så hålen syns inte så mycket. Golvet har, som jag trodde och hoppades, varit fernissat. Sen har det nog målats över med mörkbrun färg också om det inte är fernissan som blivit så tjock att den är helt täckande. Jag ska slipa/skrapa bort det tjockaste och såsmåningom fernissa igen. Brädgolvet var fint och tätt.


Så här ser det ut just nu. Jag tycker det redan känns mycket trevligare än vad det var när vi flyttade in.

Jag har tänkt att vi ska ha en tapet i hallen nere och sen, eftersom där är ett dörrhål till trappan, ska vi ha nåt annat där uppe och i trappan. Jag har tänkt pärlspont men igårkväll när vi pratade insåg vi varför det känns tokigt i hallen och trappan. Dörrhålet upp måste de ha byggt till när de gjorde två lägenheter av huset, troligen ganska tidigt men nog inte från allra första början. Det är därför trappan börjar en liten bit innanför dörren och det är därför det finns ett utrymme mellan väggen i hallen och murstocken innanför. Om det är så har vi också svaret på varför murstocken är putsad och vitmålad fast den gömts innanför väggarna. Den har kanske faktiskt varit synlig innan och trappan har varit öppen upp. Det troligaste är att vi öppnar upp åtminstone dörrhålet senare eftersom det skulle kännas så mycket ljusare i trappan och hallen då. Detta ger även svaret på varför skurklossarna som sitter till fodren på dörrhålet till trappan är lite lägre och lite annorlunda än de andra i hallen och varför tröskeln där är mycket smalare än de andra i huset. Även i taket förstår vi nu varför ena väggen är sned och lutar istälelt för att den byggts rakt från början.


Det är inte jättetydligt men ser man alla detaljer ihop så har det nog inte varit nån dörrkarm här innan.


Så här ser det ut innanför luckan i hallen. Mellanrummet mellan väggen och murstocken är 10-15 cm och fyller ingen egentlig funktion mer än att där nu går värmerör.

Nu är det en och en halv dörrkarm med foder kvar att skrapa och lite tapeter till att riva, sen kan tapeterna som ligger och väntar få komma upp på väggarna för just nu blir det inga större förändringar i stommen. Sen får vi väl se hur vi gör med dörren till trappan längre fram.

Annonser

One comment on “Hallen så här långt.

  1. Asta skriver:

    Förstår Anton, den tapeten gillade jag också.
    Mycket fix nu när ni flyttat in. Men man måste ju hamna på en dräglig nivå lite överallt innan man kan ta tag i de stora sakerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s