Mattor i flera lager.


Efter att mattorna i Anton och Majas rum hade åkt ut tog vi tag i dem som låg i hallen upp också. Så länge sover vi där eftersom det är kök i ett rum på ovanvåningen och vi har ställt alla våra lådor i det tredje sovrummet. Mattan som låg på golvet var allt annat än i bra skick och vi visste att här låg ett fernissat men ganska slitet trägolv under.

Grå, fläckig och trasig matta.

Under den grå mattan låg en fint mönstrad matta. Denna var tyvärrockså trasig och väldigt fläckig så även den åkte ut. Vi har dock kvar sådan matta i en av kattvindarna och där får den ligga kvar.

Blommig matta. Väldigt vacker tycker jag.

Under den blommiga mattan låg kartonger, ingen kan väl undra vad som legat i dem iallafall. 😀

Kartonger som stegdämpare och utjämnare av ojämnheter kan tänkas.

Efter att vi fått fram hela golvet kunde vi se att de gått ganska hårt åt det för att göra det plant innan de la på första mattan. De åsar som blivit har huggits och hyvlats bort ganska omilt så golvet behöver putsas upp lite. I vilket fall som helst hade vi tänkt att måla det golvet i samma färg som trappan så det gör ingenting. Trappan har tidigare varit grå och det kommer alltså den och golvet där uppe bli igen. För att få golvet rent låg jag i flera timmar på knä med en skruvmejsel och rensade springorna från smuts, för här låg brädorna inte tätt ihop, sen skurade jag ordentligt. Golvet ser inte särskilt roligt ut men det är åtminstone rent… 😀


Ett tidigare fernissat och säkert ganska fint golv men nu mest slitet.

Annonser

6 comments on “Mattor i flera lager.

 1. Viola_T skriver:

  Jag skulle ha varit jätteglad om jag fått en ca 2 x 2 meter stor bit av den blommiga korkmattan. Den skulle jag ha rengjort, fernissat igen och lagt under köksbordet som man gjorde (åtminstone här uppe) förr i tiden – vid förra sekelskiftet. Jag gillar korkmattor (och för allan del även nutida linoleum).

  Ert trägolv blir säkert fint då det målats. Här har jag kvar ett fernissat furugolv med smala bräder från 1949-50. Typiskt för sin tid!

 2. Viola_T skriver:

  Hej!
  Jag skulle gärna ha köpt en bit blommig korkmatta (ca 2 x 2,3 m) av dej för att framöver placera under matbordet i köket. Det har varit så här i morfars hus har jag fått veta. Vanligt vid förra sekelskiftet.

  Era trägolv blir säkerligen fina!

  • Sophie skriver:

   Ja det hade du gärna fått göra om vi haft den kvar. Den är redan kastad. Men jag är ganska tveksam till att det gått att få ut ens 2×2 meter oskadad matta. Den var i dåligt skick och trasig på flera ställen. Jag hade gärna behållit den om det hade gått men någon har tittat tidigare på vad som fanns under och då rivit sönder mattan på flera ställen. Dessutom har de använt den som underlag när de målat om så den var fläckig. Det hade nog gått att få bort visserligen. Jag ska tänka på dig om vi hittar någon annan fin matta! //Sophie

 3. Jenny Högforsen skriver:

  Hej Sophie,

  Har precis köpt ett sekelskifteshus som liksom ert verkar ha blivit (sönder-)renoverat på 60-70-talet. Försöker hitta billig, naturvänliga och byggnadsvårdande sätt att fräscha upp mitt hus och har precis slängt ut en del plastmattor. Precis som du beskriver har jag stora springor med vad jag antar kommer bli ett oerhört kallt drag i vinter då det i princip går att titta ner i grunden…Finns något man kan täta springor med innan man målar/oljar om? Har du tips? Såg även att du på ett annat forum tipsade om alternativ till Gullfiberisolering när man ämnar byta ut ytterfasaden (med hänvisning till att det är svårt att få plast tät och man riskerar kondens med vanlig gullfiber+plast) Har du några tips gällande detta?

  Fantastiskt blogg! Mycket inspirerande:)
  /Jenny

  • Sophie skriver:

   Tack Jenny!

   Men även om du kan se genom så borde det ju i ett sekelskifteshus finnas ett bjälklag och en trossbotten under golvet. Detta är troligen fyllt av någon sorts isolering (spån eller kolstybb till exempel) och hindrar mycket av draget. Problemet kan vara att det sjunkit ihop och lämnar plats för vinden att röra sig. Det finns nog dessvärre inget bra att täta med i golvspringor. Man kan väl tillfälligt täta med ullsnöre men det håller inte i längden. Bäst är nog raggsockor på fötterna och trasmattor på golvet! 🙂 Sen är det bästa troligtvis att ta upp golvet försiktigt (det är inte lätt men kan fungera lite beroende på hur det är lagt) och sedan slå ihop det så det blir tätt. Tätmassor och annat fungerar ALDRIG i längden på ett trägolv som rör sig det kommer bara blir fult och svårt att sköta.

   Angående utvändig isolering så är det vettigt att använda cellulosa eller linisolering. Finns i skivor och som lösull. Vilken ekoisolering som helst fungerar väl bra på ett äldre hus, Vi har valt att ta bort all tilläggsisolering som gjordes på 70-talet och istället göra som det var från början. Vindpapp och sedan panel, vi tror det kommer räcka för att hålla oss varma… men vi har isolerat vinden med cellulosalösull.

 4. […] ut även den. Ibland ångrar jag mig faktiskt lite för kanske hade vi kunnat göra något åt den. Här kan ni se hur det såg ut från början om ni är nyfikna. Under linoleummattan låg […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s