Ibland måste man läsa mellan raderna…


Redan första gången vi var och tittade på huset hittade vi ett antal fönsterbågar på logen. Vi misstänkte ju redan då att de suttit på huset tidigare och när vi sen fick se tallriken som Signe målat fick vi det bekräftat. Huset har från början haft korspostfönster och vi bestämde oss direkt för att det skulle bli så igen. På Ekenäs hittade vi också en del bågar men de var i betydligt sämre skick eftersom de stått ute och vi hade inte tid att göra vid dem så de står kvar i stallet. Istället köpte vi nya kopplade fönster i samma storlek som originalen och med samma spröjsning. De är fina men jag som under åren blivit ganska kräsen saknar både det munblåsta glaset och vissa detaljer som utformningen på gångjärnen. Mest av allt stör jag mig på springan mellan karmen och bågens underkant. Den är gjord för att bågen inte ska utsättas för vatten och syftet är väl gott även om det inte blir riktigt som det är tänkt. Istället blir där ofta vatten stående eftersom springan är så bred att regnet verkligen kommer åt att hamna där. Utseendemässigt tycker jag det avslöjar att fönstren är nya och dessutom är det ruskigt korkat av den anledningen att där samlas en hel del smuts i form av grus, döda insekter, löv och annat som sen blåser in i huset när man öppnar.

Nu har jag varit stenhård på att jag vill att vi får fönster tillverkade efter originalen… och ärligt har Mats inte varit speciellt svår att övetala… När vi räknade och kontrollerade bågarna på logen för nån vecka sedan kom vi fram till att det är fönsterbågarna till ovanvåningen vi hittat. Där har suttit två fönster på varje kupa och ett på varje gavel. De på gavlarna är lite större än de på kuporna. Det saknas några bågar så dem får vi låta tillverka. Vi har även hittat ett av de små gavelfönstren som har en väldigt typiskt form för Strömsnäsbruk. Många hus i byn har samma sorts fönster. Då vi kollade i en av kattvindarna hittade vi karmen till ett av de små gavelfönstren. Den satt kvar i väggen så vi har iallafall en där att utgå från. Kanske sitter även de andra kvar.

Bilden har jag visat innan men här står de iallafall och väntar på att få lite kärlek och placeras i huset igen.

De liggande fönstren på långsidorna hittade vi inga bågar till och vi tänkte att de nog var borta, men så upptäckte jag att de fanns kvar så sent som på 70-talet (ända tills de klädde huset med tegel faktiskt) och då kom vi på att vi kunde titta på kattvindarna igen, Där fanns mycket riktigt skivor prydligt förspikade för de gamla hålen och när jag rev ner en bit av en sådan skiva hittade jag faktiskt hela fönstret med glas och allt bakom. Jag tog inte bort den helt så kanske är det trasigt men det finns iallafall där. De andra sitter troligen också kvar då. Riktigt roligt att göra sådana fynd!

När vi nu hade hittat original av alla de olika fönstren var vår tanke att vi skulle renovera de bågar vi hittat och få tillverkat nya karmar till dem, Vi skulle dessutom få beställa resterande kompletta fönster, dessa skulle levereras obehandlade och oglasade. Sedan skulle vi själva leta upp munblåst glas och kitta och måla. I innerbågarna hade vi tänkt använda vanligt glas som är lättare att hitta. Jag har tänkt massor på det här med att få tag på glas i rätt storlekar och hur mycket det skulle kosta att få bågar och karmar tillverkade. Vi har en hel del fönster på huset. På ovanvåningen finns 6 korspostfönster och 4 små gavelfönster samt fyra liggande fönster. På nedervåningen ska det vara 7 korspostfönster + 3 lite mindre på utbyggnaden. Att det skulle bli dyrt var jag inställd på men jag har inget hum om var det skulle hamna.

Så för några dagar sedan när jag slökollade Blocket dök den upp. En annons utan foto om munblåst fönsterglas i Ignaberga vilket är bara ett par mil från oss. Säljaren hade många glas till salu, de satt fortfarande i bågar och han hade mätt innanför kittfalsen. Måtten var lite för små för våra fönster men de satt ju i bågarna och kanske kunde bågarna användas! Jag ringde, säljaren sa att glasen var hela och att bågarna hade tagits ur hans hus på 70-talet. De hade sedan stått i hans uthus. Bågarna var inte bra! Vi åkte och tittade iallafall. Och tur var väl det… man kan ju ha väldigt olika uppfattning om vad som är bra och dåligt… Bågarna var precis likadana som de vi haft i huset. De fanns både ytterbågar och innerbågar och virket var i kanonskick. Alla beslag satt kvar men det fanns inga karmar. (Som vanligt!) Han ville inte säga nåt pris utan vi skulle åka hem och fundera på om vi verkligen ville ta på oss så mycket arbete sa han, sen kunde vi höra av oss med vad vi ville betala. Jag ringde dagen efter även om vi bestämt oss redan direkt att vi ville ha dem. Vi fick allihop (inklusive några källarfönster med välvda ovanstycken och nåt verandafönster) för 4500 kronor. Det är verkligen ett fynd! Nu har vi fönsterbågar till nästan hela huset. Det saknas några bågar, vi fick till och med extra urtagna glas med som han redan hade kittat ur själv.

Våra ”nya” bågar. Jättefina och helt perfekta!

Och här är de övre bågarna.

Nu behöver vi ”bara” få karmar tillverkade och det måste ju sänka priset en hel del. Och riktigt munblåstglas blir det i alla bågar, både på innerfönstren och ytterfönstren. Vi hämtade dem igår och körde dem direkt upp till huset. Alla glas höll utom ett (på ett av källarfönstren som tur var) Nu står de där och väntar och de är så bra att det enda vi behöver göra är att skrapa bort färgen på ytterbågarna och måla om, kittet ser bra ut på de flesta även om det behöver lagas i lite på vissa. Nu är frågan om man kan köpa en mängd underdelar till gångjärn någonstans… 😀 Men som sagt… ibland är det bra att läsa mellan raderna!! 😀

Annonser

2 comments on “Ibland måste man läsa mellan raderna…

  1. Louise skriver:

    Vilket fynd! Så rart av säljaren att be er att tänka över projektet, ett stackars par som har tagit sig vatten över huvudet! Han skulle bara veta! Lycka till med färgskrapandet i sommar!
    Mvh Louise/Lavin

    • Sophie skriver:

      Ja det var ju jättesnällt egentligen. Han såg ju att vi hade två små barn och visste att vi precis köpt en ny gård. Han tänkte nog verkligen att vi inte visste vad vi gav oss in på. Och jag tror nästan han tänkte att vi inte hade råd att köpa nya fösnter först utan tänkte köpa dessa gamla billigt istället. Han prutade till och med ner det bud jag gav först för han tyckte det var synd om oss som skulle få så mycket jobb. 🙂 //Sophie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s