Hallen som den ser ut idag.


Nu har vi börjat flytta på riktigt. De senaste två dagarna har vi kört flera vändor fram och tillbaka med saker. Tillträdesdatumet är på onsdag den 7 juli men vi har ju haft nyckel hela tiden och vi fick gärna börja köra dit grejor redan nu. Igår när vi kom dit hade de varit där och städat undan och tagit det sista av sina saker så nu är det fritt fram för oss att börja flytta runt möbler etc. Vi ahr dock inte börjat flytta något ännu så korten visar hur det ser ut när vi tar över. Det finns massor av småpryttlar överallt och en hel del möbler vi inte gillar men vi kommer att ta hand om det när vi väl tillträtt på riktigt.

Idag när vi var uppe tog jag lite bättre kort på hallen. Och så passade jag på att kolla hur det sett ut där innan och vad som måste göras vid en renovering. Det blir inte så omfattande faktiskt. Under plastmattan på golvet som är allt annat än lugn och harmonisk ligger masonite och sedan trägolv. Jag har bara kollat lite så skicket på det kan jag inte avgöra riktigt. Men det såg mörkt ut vilket innebär att det någon gång troligen varit synligt och är inte ”bara* ett undergolv.

Väggarna är tapetserade med en vinyltapet av något slag som verkar ganska lätt att dra ner, den sitter bubbligt på några ställen så jag vill ta ner den och ha ett fast underlag, dessutom verkar den väldigt ”hal” att sätta ny tapet på. Taket är pappspänt och den gamla breda hålkälslisten sitter kvar. Dessutom sitter originaldörrfodren kvar runt tre av dörrarna. Det är bara ytterdörren som blivit bytt mot en bred enkeldörr som har smala lister. Golvlisten är också bytt mot en smal slät.

Taket är i utmärkt skick och taklisten är intakt.

Golvet är inte så fint (tycker jag) men fodret och skurklossen är trevliga!

Hallen är förvånansvärt rymlig. Vår finhall i huset i Strömsnäsbruk var inte mycket mer än 130 cm bred och den dög knappt till hall. Denna ger gott om utrymme till kläder fast den har 4 dörrar.

Så här ser det ut från ytterdörren. Luckan på väggen till vänster om elementet går till utrymmet mellan murtstockarna.

Så här ser det ut innanför luckan.

Här ser man ena sidan om ytterdörren, arbetsrummet till vänster.

Dörren in till vardagsrummet (den som är stängd) och dörren till trappan, vi kommer troligen ta bort båda dörrarna för de är mest i vägen och slår i varandra hela tiden.

Från vardagsrummet ser man genom hallen och in i arbetsrummet.

Bredvid ytterdörren finns en garderob. Den är platsbyggd nån gång men jag vet inte när. Kuloledningen går runt om den, taklisten går även den runt garderobens utsida men finns även uppsatt inne i garderoben. Inne i garderoben sitter en 30-40-tals tapet (tror jag) och på golvet ligger en annan matta än den ute i resten av hallen. Jag kommer att riva den för vi vill hellre ha plats till en hängare och skohylla där den står.

Garderoben i hörnet.

Garderobens insida.

Inne i garderoben hittade jag idag spår av tidigare utseende. Under översta tapetlagret fanns en annan sort, men bara en så det är första tapeten som sattes upp i hallen jag fick fram. Den borde med andra ord satts upp strax efter 1909 när huset byggdes. En fin tapet tycker jag och eftersom jag redan valt tapet till hallen tar jag det som en bekräftelse på att jag gjort rätt val att den har samma färger som den jag kommer att sätta upp. 😉 Åtminstone nästan samma…

Första tapeten.

I ovanskåpet på garderoben kunde jag se att det dels sitter taklist även inne i tapeten så jag kommer inte att fattas när jag river ut den, dels kunde jag se att hallen tidigare varit tapetserad upp till ovanfodret på dörrarna ungefär. Ovanför har det varit målat vitt. Tapeten har avslutats med en bård. Förutom att det är ekonomiskt att tapetsera så 😀 Så tycker jag att det är väldigt fint. Vi har ju 2,60 m till taket så det krävs nästan för att få fina proportioner på rummen. Fast jag tycker det är lite väl lågt att dra tapeten bara till ovankant på dörrfodren… i arbetsrummet som också har garderober som man kan se tidigare tapeter i har man haft tapet till ca 20 cm under taket vilket känns mer harmoniskt.

Ett dilemma för mig är att jag i hallen tänkt sätta en spegel med bord under som går ända upp till taket och jag funderar på om det då ser dumt ut att inte ha tapet ända upp bakom spegeln. Spegeln kommer placeras rakt fram när man kommer in genom ytterdörren och dölja luckan som sitter där. Kommer det att se konstigt ut att ha tapet ända upp? Eller ser det bättre ut än att ha vitt bakom översta delen av spegeln? Jag tar gärna emot råd i frågan!!

Spegeln i fråga finns idag i matrummet, den har funnits i huset sedan det byggdes och jag tycker det skulle passa utmärkt att ha den i hallen. Jag har valt tapet efter vad som kan passa spegeln och det kommer bli en finentré verkligen. Golvet kommer jag att fernissa mörkbrunt (om det går att använda vilket jag hoppas) och även det kommer passa bra till spegeln.

Det är den här spegeln jag vill ha i hallen.

Så vad tror ni? Hur blir det bäst med tapeten?

5 kommentarer på “Hallen som den ser ut idag.

 1. Asta skriver:

  Med den spegeln tycker jag att det blir bäst med tapet ända upp. Det händer ändå så mycket i ovankant på spegeln att jag tror att det kan bli rörigt för ögat med ännu mera effekter.

 2. Jocke Bernhardsson skriver:

  Va fint de blev:-)

 3. Michael bartholdsson skriver:

  Hejsan!

  Shit vad duktiga ni är, och vilken underbar blogg. Jag snubblade in på den av en slump och kan knappt sluta kila runt på den. Jag förstår er passion för denna vackra gård, och den själsliga ro ni får av att rå om den.
  Jag och Martina köpte ett gammalt knut timrat torp för ca 2,5 år sedan i stenshult. Där lägger vi all vår lediga tid och de mesta pengarna. Man får verkligen en härlig känsla när man går och fixar och rår om och planerar. Åter igen ni har verkligen ögon för att få till det bra. Roligt att se riktiga eldsjälar.
  Kolla gärna in våran blogg om ni är sugna.torparlycka.bloggo.nu. Martina har tyvärr inte haft tid att blogga ut på ett tag, men där kommer nog snart ut massor. Är snart färdiga men totalrenoveringen av gästhuset och vår installation av förbränningtoaletten. Jag kommer fortsätta hålla koll på er blogg och följa er. Kanske jag anlitar Mats om jag behöver byta någon timmerstock eller köper lite lister i gammaldags profiler nån gång. Ha det bra och hälsa Mats. Mvh Michael Bartholdsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s